08.09.2010. / 17:20

Autor: Martina Čizmić

Nova Mravkova afera: HEP na hidroelektrani Lešće izgubio još 5 milijuna eura

Slobodna ističe kako su za poslove na HE Lešće dogovarane bogate provizije zbog kojih je djelomično povećana cijena elektrane. No, otkriveno je i kako se tijekom gradnje zloupotrebljavala odredba o sklapanju poslova bez natječaja zbog hitnosti posla

HE Lešće u pogon je pustila premijerka Jadranka KosorHE Lešće u pogon je pustila premijerka Jadranka KosorNajnoviji biser u HEP-ovoj perjanici elektrana, prošlog tjedna otvorena hidroelektrana Lešće, mogla bi skupo stajati bivšu upravu Hrvatske elektroprivrede. Naime, prema neslužbenim informacijama do kojih je došla Slobodna Dalmacija, HE Lešće je prvotno porezne obveznike trebala stajati 70 milijuna eura, da bi se troškovi gradnje na kraju popeli na čak 97 milijuna eura.

Dijelom su za povećanje cijene odgovorni loše planiranje financiranja objekta zbog čega su troškovi porasli za 22 milijuna eura, no barem je pet milijuna eura otpalo na izravnu štetu zbog loših ugovora.

Predsjednik Uprave HEP-a Leo Begović potvrdio je kako se u HEP-u provodi istraga te su dosad otkrivene činjenice pokazale kako je nanesena znatna materijalna šteta. Prije svega to se odnosi na loše planiranje i neorganizaciju u HEP-ovu poslovanju, ali nije isključeno da su u igri bile i kriminalne aktivnosti.

Slobodna ističe kako su za poslove na HE Lešće dogovarane bogate provizije zbog kojih je djelomično povećana cijena elektrane. No, otkriveno je i kako se tijekom gradnje zloupotrebljavala odredba o sklapanju poslova bez natječaja zbog hitnosti posla. Neki od tako sklopljenih poslova čak nisu imali i sklopljene ugovore.

Iz HEP-a poručuju kako će sve otkriveno predati DORH-u što bi moglo značiti da će već pritvoreni bivši šef HEP-a Ivan Mravak te njegovi kolege Željko Kljaković Gašpić i Petar Ćubelić morati pojasniti i kako su se i za čiji džep dogovarali poslovi na izgradnji HE Lešće.

Vezane vijesti

Hrvatska i Republika Srpska dogovaraju energetske projekte?

Hrvatska i Republika Srpska dogovaraju energetske projekte?

Ministar gospodarstva Radimir Čačić mnogo je vjere uložio u razvoj energetskog sektora u Hrvatskoj i njegov 'bum' u sljedećih godinu dana. Najavio je… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 08.09.10. 18:35

poslušaj i uživaj http://www.youtube.com/watch?v=-ZMCs-n1rFI


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 08.09.10. 18:55

Nemojte sve na Mravka,ipak je on samo ono radio sto mu je Pokret zapovjedao.


registracija
30/6/10

petrus7, 08.09.10. 18:57

Kako kradu drugovi KRADEZEOVCI. To je lova i lova.


registracija
27/8/09

Lujo1, 08.09.10. 20:55

Novinari Slobodne i Nacionala - otiđite do HE Lešće i uzmite si u pratnju nekoga ko se razme u hidroelektrane pa bute videli kak HE Lešće uopće nije puštena u pogon.
Elektrana ima velikih problema sa turbinskim ležajevima i nije puštrena u pogon.
Ono slikanje s premijerkom je bila obična obmana i za premijerku i za svekoliku hrvatsku javnost.
Ponavljam - otiđite na elektranu i vidjeti ćete kak temeljni agregati stoje, a radi samo mali pomoćni agregat koji koristi vodu koju elektrana mora ispuštati radi zadovoljavanja zahtijeva zelenih za propuštanje biološkog minimuma kak korito rijeke ispod elektrane ne bi ostalo suho, pa bi sve kaj živi u rijheci pocrkalo.
SRAMOTA I PREVELIKA PRIJEVARA, A O ZAMRAČENIM PENEZIMA DA NE PRIPOVEDAM!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika