09.09.2010. / 09:23

Autor: Deutsche Welle

Popkomm: Veliki 'comeback' jednog od najvećih i najvažnijih glazbenih sajmova

Organizatori i sudionici seminara muku muče oko glavnog pitanja, kako se danas uopće s glazbom može zaraditi novac? Jedno je sigurno, istoču mnogi, politika je također dio problema. Jer, politika mora uvidjeti kako glazbena branša nije samo kulturna baština nego i važna gospodarska grana budućnosti

Foto: DWFoto: DWMislili su kako ga više ništa neće povratiti u glazbeni svijet, no Popkomm - jedan on najvećih i najvažnijih glazbenih sajmova slavi svoj comeback.

Nakon godinu dana prisilne pauze, Popkomm se vratio među "žive". Od srijede (8.9.) do petka (10.9.) ovaj se glazbeni sajam održava na prostoru nekadašnje zračne luke Tempelhof u Berlinu. Po prvi puta svim posjetiteljima besplatno je otvoren jedan prostor, tzv. Music City. Tri dana obožavatelji glazbe, filma, modnih revija i seminara besplatno mogu uživati u bogatim ponudama.

Teška "glazbena" vremena

Još jedna novost na ovogodišnjem glazbenom sajmu je i ta da se Popkomm prvi puta održava pod krovom novog i dosad prvog "Berlin Music Week-a". Tjedan glazbe u Berlinu održava se od 6. do 12. rujna, a među ostalim obuhvaća Popkomm, Berlin Festival, Clubnacht te višednevni kongres 'all2gethernow'.

I dok će obožavatelji i ljubitelji plesa uživati na starom/novom glazbenom sajmu, organizatori ipak neće mnogo uživati. Razlog? Svega 470 izlagača ove godine sudjeluje na Popkomm-u. Podsjetimo: 2008. godine broj izlagača iznosio je 843, iako se već i tada smatralo kako se broj smanjio za petinu nego što je to bio slučaj 2007.

No 2009. godina bila je još gora, toliko da su organizatori jednostavno otkazali sajam. Kao dva glavna razloga oni su tada naveli premali broj prijavljenih izlagača, ali i ilegalne kopije na internetu. Istina, Popkomm je ove godine iznenadio sve i ponovno otvorio svoja vrata, no mnogi ipak smatraju kako je tu zapravo riječ o eksperimenu. Jer, posjetitelje očekuje cijeli niz koncerata, no da li će se ovaj sajam uspjeti istaknuti i postati nešto više od mnogih "običnih" festivala u Berlinu, mnogi pak sumnjaju. Temeljni problem ove branše još uvijek se nije promijenio.

Kako zaraditi novac?

Dobit od prodaje CD-a još je više opala. 2009. godine ona je iznosila 1,23 milijarde eura - usporedno s 2008. godinom, to je pad za pet posto. Ponuđivači legalnih kopija na internetu s druge su pak strane zaradili 118 milijuna eura. Riječ je o porastu za 32 posto (usporedno sa zaradom iz 2008.). I dok mala glazbena poduzeća prolaze kroz teška vremena, glazba uživo, odnosno live koncerti doživljavaju pravi boom - ne na kraju baš u Berlinu.

I dok u Berlinu ovih dana mnogi uživaju u glazbi, filmovima, modnim revijama i drugim zabavama, organizatori i sudionici seminara muku muče oko glavnog pitanja, kako se danas uopće s glazbom može zaraditi novac? Jedno je sigurno, istoču mnogi, politika je također dio problema. Jer, politika mora uvidjeti kako glazbena branša nije samo kulturna baština nego i važna gospodarska grana budućnosti.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Lady Gaga povrijedila glavu na koncertu na Novom Zelandu

Lady Gaga povrijedila glavu na koncertu na Novom Zelandu

Američka pop zvijezda Lady Gaga povrijedila je glavu kad ju je slučajno udarila metalna šipka na zadnjem koncertu na Novom Zelandu u nedjelju navečer… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika