10.09.2010. / 10:28

Autor: Nacionalova redakcija

Video eksplozije plinovoda u Kaliforniji: Jedna osoba poginula, izgorjele 53 kuće

Zapovjednik vatrogasne službe San Bruna Dennis Haag nije mogao procijeniti kad bi požar treba biti do kraja ugašen jer vatrogasci još nisu u mogućnosti pristupiti mjestu gdje je došlo do eksplozije plinovoda

Foto: ReutersFoto: ReutersVeliki požar koji je u četvrtak oko 18 sati izbio u blizini međunarodne zračne luke kod San Francisca u San Brunu uništio je 53 kuće dok je oko 120 teže oštećeno. Prema prvim procjenama smrtno je stradala najmanje jedna osoba

Iako uzrok nesreće još nije utvrđen nagađa se kako se radi o eksploziji plinovoda. Kompanija koja grad San Bruno opskrbljuje plinom izvijestila je da je jedan od njihovih plinovoda puknuo te je došlo do eksplozije od koje je nastao ogroman krater te je buknuo požar u nekoliko predgrađa toga grada.

Žrtve s teškim opeklinama u bolnice San Francisca počele su dolaziti ubrzo nakon eksplozije, no ukupna brojka ozlijeđenih nije poznata. Bolnice napominju kako su primile 20ak pacijenata, među kojima i nekoliko kritično, no da očekuju još.

Oko pedeset posto požara je ugašeno, a državna vatrogasna služba poslala je 25 vatrogasnih vozila u San Bruno. Kako bi se sprječilo širenje vatre u gašenju sudjeluju i helikopteri, a vatrogascima posao dodatno otežavaju jak vjetar i nizak pritisak vode u tom području.

Vatrogasci se boje da bi jak vjetar mogao rasplamsati i proširiti požar, a iskre padaju na obližnje kuće. Helikopteri kuće oblijevaju retardantima kako bi spriječili širenje vatre, ali nitko nije siguran kako će se katastrofa razviti.

Svjedoci navode kako je eksplozija izbacila vatrenu kuglu više od 300 metara u zrak nakon čega se vatra zadržala na visini od 30 metara. Detonacija je bila toliko snažna da je oštetila vodovodni sustav u neposrednoj blizini nesreće stoga su vatrogasci morali vodu nabavljati tri kilometara dalje.

Zapovjednik vatrogasne službe San Bruna Dennis Haag nije mogao procijeniti kad bi požar treba biti do kraja ugašen jer vatrogasci još nisu u mogućnosti pristupiti mjestu gdje je došlo do eksplozije plinovoda.

Vezane vijesti

Eksplozija u tvornici streljiva u Goraždu, radnik teško ozlijeđen

Eksplozija u tvornici streljiva u Goraždu, radnik teško ozlijeđen

Jedan radnik teško je ozlijeđen u petak u eksploziji koja se dogodila u tvornici streljiva u Goraždu u istočnoj Bosni, potvrđeno je iz uprave… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika