10.09.2010. / 12:50

Autor: Hina

BiH: Uhićeni osumnjičeni za ratne zločine nad Hrvatima u Kotor Varoši

Viktor Grgić, nekadašnji stanovnik Kotor Varoši koji sada živi kao izbjeglica u Rijeci, prije dvije godine je kazao "Nezavisnim" kako mu je Marković ubio dva brata. Viktor Grgić i njegova braća Ivo i Zdravko bili su zatočeni, a jedne večeri trojica osumnjičenih su ih bez objašnjenja izveli iz kuće u kojoj su bili zatvoreni te im potom pucali u leđa

Policija u Banjoj Luci uhitila je tri osobe koje se terete da su počinile ratni zločin protiv hrvatskog civilnog stanovništva u Kotor Varoši, potvrdila je u petak Hini glasnogovornica Okružnog tužiteljstva u Banjoj Luci Mira Miletić.

Ona je potvrdila kako je tužiteljstvo izdalo nalog za privođenje Ljubiše Vranješa (42), Mladena Milića (45) i Gorana Markovića (52), bivših pripadnika paravojnih postrojbi bosanskih Srba.

Nakon saslušanja tužitelj je prvoj dvojici odredio jednomjesečni pritvor dok će se o mogućoj mjeri pritvora za trećeg osumnjičenog odlučiti nakon konzultacije s liječnicima s obzirom da je on teškog zdravstvenog stanja, kazala je Miletić. Ona je također potvrdila kako se ova trojica terete za ubojstvo braće Ive i Zdravka Grgića.

Po pisanju lokalnih medija, navedena trojica su bili pripadnici Srpskih obrambenih snaga (SOS), paravojne postrojbe kojom je zapovijedao Stojan Župljanin, ratni načelnik banjalučke policije. Za zlodjela koja je počinio protiv Župljanina je podignuta optužnica pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY), a suđenje mu je počelo u rujnu 2009. godine.

Viktor Grgić, nekadašnji stanovnik Kotor Varoši koji sada živi kao izbjeglica u Rijeci, prije dvije godine je kazao "Nezavisnim" kako mu je Marković ubio dva brata. Viktor Grgić i njegova braća Ivo i Zdravko bili su zatočeni, a jedne večeri trojica osumnjičenih su ih bez objašnjenja izveli iz kuće u kojoj su bili zatvoreni te im potom pucali u leđa. "Vidio sam da je na Zdravka i Ivu pucao Marković", kazao je Viktor Grgić koji je iako ranjen uspio pobjeći s mjesta egzekucije.

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika