11.09.2010. / 22:24

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Hrvatski vaterpolisti postali prvaci Europe

Ono što im nije pošlo za rukom u Firenzi 1999. i Kranju 2003. godine, kada su osvojili srebrna odličja, uspjeli su u Zagrebu 2010. kada su se popeli na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja

Autor:
Marko Prpić/PIXSELLAutor: Marko Prpić/PIXSELLVaterpolisti Hrvatske konačno su osvojili naslov najbolje momčadi Starog kontinenta svladavši u velikom finalu Italiju s uvjerljivih 7:3. Ono što im nije pošlo za rukom u Firenzi 1999. i Kranju 2003. godine, kada su osvojili srebrna odličja, uspjeli su u Zagrebu 2010. kada su se popeli na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja.

Hrvatska je u finalu doslovce "pregazila" Talijane, koji nikako nisu mogli pronaći način kako svladati sjajnog vratar Josipa Pavića i odlično postavljenu obranu. Do zlata se došlo pokretljivom i agresivnom obranom, a kada su Talijani uspijevali doći do prostora čekao ih je Pavić, junak dvoboja s 15 obrana. Talijani nisu zabili zgoditak više od 20 minuta, ostali su bez pogotka od kraja prve do sredine zadnje četvrtine, a u tom periodu su Barać, Bošković, Bušlje, Joković i Muslim odveli Hrvatsku do nedostižnih 7:2.

Odabranici Ratka Rudića, kojima svi stručnjaci priznaju da igraju najbolji vaterpolo, izgubili su na ovom prvenstvu samo prvi susret u skupini sa aktualnim europskim prvacima Crnom Gorom i od tada ne znaju za poraz.

Osvajanjem srebrnog odličja momčad Talijanskog izbornika Alessandra Campagne napravila je najveće iznenađenje na ovom prvenstvu na kojem je pokazala taktičku zrelost, uigranost, discipliniranost i iznimnu tjelesnu spremu.

Broncu je osvojila Srbija pobjedom nad Mađarskom 10:8.

Ratko Rudić, izbornik:

"Ja sam presretan zbog ovoga osvajanja zlata osvojenog u svojoj zemlji pred svojom publikom. Ovo je zajednička pobjeda svih nas u savezu. Pred nama je olimpijski program, imamo fantastičan potencijal. Rekao sam momcima da trebamo odigrati kao što smo igrali protiv Španjolske, Srbije i u prvoj utakmici u skupini protiv Italije i da tada pobjeda ne može izmaknuti. Igrali smo i bolje nego što smo se dogovorili".

Miho Bošković:

"Odigrali smo profesorski od početka do kraja. U obrani nismo dozvolili niti centimetar prostora, pa primili smo samo tri gola. Nadam se da ćemo ostati u ovom sastavu do OI".

Sandro Sukno:

"Pokazali smo da smo puno bolji od Italije i zasluženo smo prvaci Europe. Imali smo sjajnu podršku publike koja nas je 'podigla' u trećoj četvrtini kada je bilo najvažnije".

Vjekoslav Kobešćak, pomoćni trener:

"Ovo je moj trenutak karijere. Publika je bila fenomenalna, nosila nas je kada i nije išlo. Bila su ovo veličanstvena dva tjedna".

Susret je odigran na bazenu Mladosti pred 4.700 gledatelja, a sudili su Stavridis (Grčka) i Tulga (Turska).

HRVATSKA: Pavić, Burić, Bošković 2, Dobud, Joković 1, Muslim 1, Karač, Bušlje 2, Sukno, Barač 1, Hinić, Obradović, Buljubašić.

TALIJA: Tempesti, Luongo 1, Gitto, Figlioli 1, Bertoli, Giacoppo, Gallo 1, Presciutti, Fiorentini, Aicardi, Deserti, Pastorino.

PETERCI: Hrvatska -, Italija -.

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Hrvatska 8/3, Italija 9/1.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
30/6/10

petrus7, 11.09.10. 22:37

ČESTITKE


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika