13.09.2010. / 18:53

Autor: Kristina Gaćarić

U Muzeju za umjetnost i obrt 'René Magritte i fotografija'

"Svaka je stvar misteriozna", "Volim subverzivni humor", "Zaista sam čovjek sa sjevera", neke su od njegovih izjava koje sugeriraju kako je razmišljao slikar koji se koristio fotografskim objektivom da bi vidio "drugačije"

U Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, 16. rujna bit će otvorena izložba "René Magritte i fotografija". Magritte je poznati belgijski nadrelni umjetnik (Lessines 1898. - Bruxelles 1967.). Na izložbi će biti postavljen fotografije koje predstavljaju životno stvaralaštvo tog poznatog slikara koji je dosta radio i u reklamnoj industriji. Likovnu akademiju upisao je u Bruxellesu 1916. godine, supruga Georgette Berger, s kojom se oženio 1922. godine bila mu je inspiracija i model. Od 1927. godine Magritte je surađivao s francuskim nadrealistima.

Prvu izložbu u SAD-u imao je 1936., a prvu samostalnu u Parizu 1948. godine. Njegova djela izlažu obične objekte u neobičnim okolnostima ili u čudnom kontekstu, dajući im nova značenja. Primjerice, u „La trahison des images“ (varke slika) naslikana je lula koja izgleda kao model za neku reklamu duhana. Ispod lule je napisao; „Ovo nije lula“, što isprva zvuči kao kontradikcija, ali zapravo nije; jer to nije prava lula, nego samo njena slika. U tome se zrcali Magritteova filozofija da bez obzira koliko je neki objekt realistično nacrtan, ljudi ga nikada ne mogu percipirati kao stvarnog, nego samo njegovu sliku.

"Svaka je stvar misteriozna", "Volim subverzivni humor", "Zaista sam čovjek sa sjevera", neke su od njegovih izjava koje sugeriraju kako je razmišljao slikar koji se koristio fotografskim objektivom da bi vidio "drugačije". Pokrovitelji izložbe koja ostaje otvorena do 17. listopada su Veleposlanstvo Belgije u Zagrebu i Ministarstvo kulture RH.

Vezane vijesti

Postanite polaznik fotoseminara Fotosofia 7

Postanite polaznik fotoseminara Fotosofia 7

Otvoren je natječaj za 15 seminarista sedmog izdanja Fotosofije, besplatnog sedmodnevnog fotoseminara pod stručnim vodstvom Damira Hoyke. Fotosofia 7… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika