15.09.2010. / 13:41

Autor: Hina

Spar protiv inspektorata: Naš med nije krivotvoren, odgovara svim pravilnicima

U "Sparu" tvrde da je s njihovim medom sve u redu te da je to potvrdio dodatni nalaz istaknutog njemačkog instituta za analizu meda, koji ima europsku akreditaciju, kojemu su poslali povučene uzorke.

Spar ističe da med odgovara pravilnicimaSpar ističe da med odgovara pravilnicimaTrgovački lanac "Spar", koji je osumnjičen da u Sloveniji prodaje "krivotvoreni med" zbog čega je više vrsta vrcanog šumskog i livadskog meda sa svojom robnom markom morao povući s polica, pozvao je u srijedu ministarstvo poljoprivrede i državni inspektorat da odrede "konkretne parametre kakvoće" za prehrambene proizvode, te ustvrdio da su analize u inozemstvu pokazale kako med koji su morali povući odgovara važećim europskim, ali i slovenskim standardima.

"Pozivamo vas da odredite konkretne parametre kakvoće i metode za njeno utvrđivanje, te da ih o tome obavijestite proizvođače i trgovačke tvrtke", naveo je Spar u svom pozivu, te ponovo zanijekao da je u med namjerno dodavao šećer i tako kršio pravilnik po kojemu je med samo "prirodni proizvod pčela" bez ikakvih dodataka.

Slovensko ministarstvo poljoprivrede u ponedjeljak je objavilo da je dodatnim analizama još dva meda iz "Sparove" ponude ponovo potvrđena prisutnost encima beta-fruktofuranoizidaza koji se u prirodnom medu inače ne nalazi. To, kako tvrde, dokazuje da su u med namjerno dodavani šećerni sirup ili šećer kojega su encimi rastopili, te da se radi o "krivotvorini" s obzirom na slovenski pravilnik o medu.

U "Sparu" međutim tvrde da je s njihovim medom sve u redu te da je to potvrdio dodatni nalaz istaknutog njemačkog instituta za analizu meda, koji ima europsku akreditaciju, kojemu su poslali povučene uzorke.

"Med na našim policama pregledan je i po svim novim važećim metodama, a odgovara svim slovenskim i europskim pravilnicima", naveli su u "Sparu", izražavajući sumnju u metode koje koristi slovenski inspektorat za poljoprivredu.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika