20.09.2010. / 08:44

Autor: Nacional.hr

Sud BiH odlučuje o zatvorskoj kazni: Glavaš planira bijeg u Južnu Ameriku?

Glavaš je najavio da će kaznu zatvora, bude li potvrđena, izdržavati u BiH radije nego u Hrvatskoj. Obraćajući se nedavno sudionicima skupa svoje stranke, poručio je kako će "radije nevin u Zenici odguliti osam godina, nego jedan jedini dan politički osuđen u hrvatskim kazamatima"

Branimir GlavašBranimir GlavašSudbina Branimira Glavaša, u Hrvatskoj pravomoćno osuđenog na osam godina zatvora zbog ratnih zločina u Osijeku, bit će mnogo jasnija danas, nakon ročišta na Sudu Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Naime, u 10 sati trebala početi rasprava o sudbini bivšeg saborskog zastupnika osuđenog za ratne zločine, za kojeg Hrvatska od BiH traži da prema njemu provede pravomoćnu osmogodišnju kaznu zbog ratnog zločina prema srpskim civilima počinjenog 1991. godine u Osijeku.

Predviđeno je da sjednica traje tri sata, a nakon toga će se sudsko vijeće, kojim predsjeda Šaban Maksumić, povući i donijeti odluku o predmetu.

Jutarnji list piše kako su male su šanse, međutim, da mu - kao riječkom kirurgu Šimiću - kazna bude smanjena. U BiH, kad su ratni zločini u pitanju, maksimalna je kazna zatvora do 40 godina, a u Hrvatskoj je za to predviđeno do 20 godina.

Podsjetimo, prva primjena sporazuma o međusobnom izvršenju pravomoćnih presuda Hrvatske i BiH prema riječkom liječniku Ognjenju Šimiću izazvala je zabrinutost i nepovjerenje u pogledu njegove buduće primjene. Naime, sarajevski kantonalni sud doslovno je prepolovio kaznu Šimiću, pa će riječki liječnik u BiH morati odslužiti svega dvije i pol, umjesto četiri godine.

Glavaš je najavio da će kaznu zatvora, bude li potvrđena, izdržavati u BiH radije nego u Hrvatskoj. Obraćajući se nedavno sudionicima skupa svoje stranke, poručio je kako će "radije nevin u Zenici odguliti osam godina, nego jedan jedini dan politički osuđen u hrvatskim kazamatima".

Međutim, prema informacijama Jutarnjeg lista Glavaš nema namjeru služiti kaznu niti u susjednoj nam državi. Glavaš navodno prodaje tek sagrađenu golemu kuću u Drinovcima, a sa svojim je najbližim suradnicima razgovarao o mogućnosti ispisa iz hrvatskog državljanstva.Ako su ove informacije točne jasno je da Glavaš ne namjerava sjediti u zatvoru osam godina, nego život nastaviti u bijegu na nekoj drugoj lokaciji.

Operaciju Glavaševa mogućeg bijega, kako se početkom svibnja govorilo, predvodi američki poslovni čovjek hrvatskih korijena koji je, navodno, trebao organizirati Glavašev život u jednoj od latinoameričkih zemalja, piše Jutarnji list.

Tada se, međutim, čekala odluka Vrhovnog suda RH, a istodobno se - kako je otkriveno - vodila i široka akcija pokušaja podmićivanja sudaca ne bi li se donijela povoljna odluka za Glavaša. Kako se to nije dogodilo, priča o njegovu mogućem napuštanju BiH ponovno je postala aktualna.

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

registracija
30/9/09

davor12345, 20.09.10. 09:23

Ne mogu oni Glavi ništa!


registracija
30/9/09

davor12345, 20.09.10. 09:24

U najgorem slučaju može dobiti apartman u Zenici!


registracija
1/1/70

, 20.09.10. 09:33

Dajte ovu SRAMOTU za nas Hrvate vec jednom zatvorite ! A kaznu povecajte na 40 godina. Mislio je ubijati....civile,...a ostati nekaznjen..zlo ciniti,a dobru se nadati,to nikad nije dobro zavrsilo.


registracija
30/8/10

DarkoUSA, 28.09.10. 19:14

Puki koliko para toliko slobode.Ja mislim da ce on u Argentinu.Nije ni prvi ni posljednji koji je to uradio.Bivsi predsjednik nam je cak imao i zastitu doskora.Ne opravdavam Glavasa nimalo.Smeta mi samo sto on tvrdi da je to bio politicki proces a onaj koji ga je poslao na sud je sada bjegunac.Mozda novo sudjenje je rjesenje u protivnom nikada necemo znati pravu istinu


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika