23.09.2010. / 11:59

Autor: Nacional.hr

Njemački eksperimentalni bend 'Cluster' 5. listopada u Močvari

Riječ je o bendu koji je u svojoj dugogodišnjoj karijeri snimio 13 albuma, gdje su se zabavljali sa svim glazbenim pravcima - od eksperimentalne glazbe preko prog-rocka, ali uvijek sa svojstvenim i prepoznatljivim avangardnim štihom

Hans-Joachim Roedelius i Dieter Moebius Hans-Joachim Roedelius i Dieter Moebius Cluster, njemački eksperimentalni bend, nastao davne 1971. godine, koji je zaslužan za pionirske pothvate stvaranja elektronske i ambijentalne glazbe, nastupit će 5. listopada u Močvari.

Riječ je o bendu koji je u svojoj dugogodišnjoj karijeri snimio 13 albuma, gdje su se zabavljali sa svim glazbenim pravcima - od eksperimentalne glazbe preko prog-rocka, ali uvijek sa svojstvenim i prepoznatljivim avangardnim štihom. Glazbenik i pisac Julian Cope (Teardrop Explodes) je uvrstio čak tri albuma Clustera u 50 najboljih albuma krautrocka, dok je ugledni časopis Wire njihov istoimeni album prvijenac stavio na popis „sto ploča koje su zapalile svijet".

Glazbeni stil Clustera značajno je varirao tijekom godina, uvijek trudeći otkrivati nove zvukove i stilove te bez straha kročiti u nepoznato. Na samim počecima Cluster su bili fascinirani eksperimentalnom glazbom i kosmische musik; albumom „Zuckerzeit" prelaze polagano na prog-rock, ritmični krautrock i industrial, da bi u drugoj polovici 70-ih s Brian Enom snimili jedne od ponajboljih albuma ambijentalne glazbe („Cluster & Eno" iz 1977. i „After the Heat" iz 1978.).

Cluster su izvršili ogromni utjecaj ne samo na elektronsku i ambijentalnu glazbu, već uvelike i na techno i moderni pop, tako da ne čudi da ih kao inspiraciju često navode David Bowie, Ultravox, Orb, pa i mnogi recentniji bendovi poput Mouse on Mars, To Rococo Rot ili Oval. Koliko su neobična i jedinstvena pojava na glazbenom prostoru govore i godine njihova rođenja - Hans-Joachim Roedelius (1934.) i Dieter Moebius (1944.) - koje im niti malo ne predstavljaju problem da i dalje idu na turneje te zaitrigiraju maštu publike diljem svijeta, pa tako i u klubu Močvara.

Cijena ulaznice u pretprodaji iznosi 65 kuna, a na dan kocerta 80 kuna.

Vezane vijesti

2cellos oduševili na domaćem terenu

2cellos oduševili na domaćem terenu

Karizmatični virtuozi napokon su nakon mnogobrojnih svjetskih samostalnih turneja i turneja sa Sir Eltonom Johnom, došli napokon i na jednu od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika