24.09.2010. / 08:42

Autor: Hina

Tereza Kesovija pred prepunim 'Lisinskim' proslavila 50 godina karijere

Među 2000 posjetitelja koji su ispunili "Lisinski" do posljednjeg mjesta bili su i francuski veleposlanik Jerome Pasquier te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić

Tereza Kesovija; Foto: Tomislav Miletić/PIXSELLTereza Kesovija; Foto: Tomislav Miletić/PIXSELLHrvatska glazbena diva Tereza Kesovija povodom 50 godina karijere održala je u četvrtak, uz pratnju Simfonijskog orkestra HRT-a, veliki jubilarni koncert "Još se srce umorilo nije" pred prepunom Koncertnom dvoranom Vatroslava Lisinskog.

Dvosatnim koncertom Tereza je zagrebačkoj publici ponudila presjek svoje bogate karijere nizom prepoznatljivih pjesama Zdenka Runjića, Nikice i Stipice Kalogjere, Arsena Dedića, Kemala Montena i Đele Jusića, uspješnica s kojima je nastupala na festivalima u Splitu, Opatiji, Zagrebu, Sarajevu i Beogradu.

Izvodeći pjesme na francuskom jeziku, podsjetila je i na svoju uspješnu internacionalnu karijeru, započetu 1965. godine s "Larinom pjesmom" ('La Chanson de Lara') iz filma "Doktor Živago", a koja je vrhunac dosegnula solističkim koncertom u pariškoj Olympiji 1988. godine.

Među 2000 posjetitelja koji su ispunili "Lisinski" do posljednjeg mjesta bili su i francuski veleposlanik Jerome Pasquier te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Tereza Kesovija snimila je više od trideset LP-a i preko sedamdeset singl ploča, te desetak CD-a, ali i veliki broj pjesama koje se nisu našle na nekom od nosača zvuka. Svoje pjesme Tereza je, osim na hrvatskom, pjevala na slovenskom, talijanskom, francuskom, ruskom, engleskom, njemačkom, španjolskom i portugalskom jeziku.

Za svoj umjetnički rad dobila je brojna priznanja, među kojima Nagradu Vlaho Paljetak (1977.), Zlatni Zagrebfest (1995.) za umjetnički doprinos tom festivalu i Nagradu Đeki Srbljenović (2000.) za poseban doprinos Splitskom festivalu. Godine 1999. dobila je i visoko francusko odličje za doprinos kulturi Chevalier des Arts et Lettres, a uručena joj je i Zlatna povelja humanizma. Hrvatska glazbena unija joj je 2008. dodijelila posebnu nagradu Status, a 2009. dobila je Nagradu grada Dubrovnika za životno djelo, Porin za životno djelo, te regionalnu nagrada Indexi za životno djelo.

Vezane vijesti

2cellos oduševili na domaćem terenu

2cellos oduševili na domaćem terenu

Karizmatični virtuozi napokon su nakon mnogobrojnih svjetskih samostalnih turneja i turneja sa Sir Eltonom Johnom, došli napokon i na jednu od… Više

Komentari

registracija
27/7/09

columbo, 24.09.10. 09:15

Dobila je breme nagrada koje je, ajmo reci manje vise i zavrijedila. No, mene brine naziv koncerta "Jos se srce umorilo nije"- znaci valjat ce i nama dodijeliti kakvu nagradu...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika