24.09.2010. / 13:42

Autor: Nacional.hr

U Labinu postavljen prvi trajni punjač za električne automobile

Prema studiji Roland Bergera do 2020. tržišni udio električnih automobila u Zapadnoj Europi mogao bi doseći 25%, a globalna prodaja narasti na 10 milijuna vozila

Tesla Roadster zaustavio se i u LabinuTesla Roadster zaustavio se i u LabinuRWE Tesla turneja, koja najavljuje revolucionarnu promjenu u prometu, stigla je u Labin, gdje je svečano postavljen prvi trajni punjač za električne automobile u Hrvatskoj. Na svečanosti su sudjelovali istarski dožupan Vedran Grubišić, gradonačelnik Labina Tulio Demetlika, član Uprave HEP-a Velimir Rajković, dopredsjednik RWE Effizienz Joerg Lohr, te direktor RWE Hrvatska i predsjednik Njemačko-hrvatske gospodarske i trgovinske komore Ralf Blomberg.

«U Labinu je upravo završio Tjedan mobilnosti, koji se održava u sklopu istoimene europske manifestacije, čiji je slogan «Putuj pametnije, živi kvalitetnije». Siguran sam da će od ovog dana Labin biti prepoznatljiv na autokartama kao grad koji je postavljanjem prvog punjača za elektromobile zakoračio u budućnost, prije svega zbog zaštite okoliša i zdravlja građana» - poručio je prilikom ceremonije Demetlika.

«RWE je već započeo s postavljanjem infrastrukture za punjenje električnih automobila u europskim gradovima, čime se želi poručiti da je Europa spremna za ekološki čiste automobile. U suradnji s HEP-om i u Hrvatskoj će se pripremiti teren za novu mobilnost, čemu je dokaz postavljanje ove prve fiksne stanice za punjenje» - dodao je Ralf Blomberg, direktor RWE Hrvatska i predsjednik Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore.

RWE Tesla turneja započela je 16. rujna u njemačkom Essenu. Dvoje njemačkih studenata, vozeći najpoznatiji električni automobil Tesla Roadster, u 13 će dana proći kroz sedam europskih zemalja i 16 gradova. Jučer je RWE turneja posjetila Zagreb, a nakon Labina kreću prema Vukovaru i Srbiji. Kraj turneje predviđen je za 28. rujna kada bi studenti trebali stići u tursku kulturnu metropolu Istanbul.

Električni automobili već se smatraju budućnošću osobnog prijevoza. Prema studiji vodeće svjetske konzultantske kuće za strateško savjetovanje Roland Berger, nije pitanje hoće li nego kada će električni automobili snažnije prodrijeti na svjetsko tržište automobila. Predviđa se da bi do 2020. godine globalna prodaja električnih automobila mogla narasti na 10 milijuna vozila, te da bi u zapadnoj Europi tržišni udio električnih i hibridnih automobila mogao biti i do 25 posto. Električni automobili bi za samo deset godina mogli biti znatno isplativiji vozačima od onih «tradicionalnih», pa ne čudi što mnoge europske zemlje već sada subvencioniraju svoje građane pri kupnji ovakvih automobila, kažu u zagrebačkom uredu Roland Bergera.

Vezane vijesti

Posljednji kredit HEP-u za pokrivanje gubitaka

Posljednji kredit HEP-u za pokrivanje gubitaka

Vlada je na današnjoj sjednici odobrila Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) podizanje kratkoročnog kredita od 400 milijuna kuna za pokrivanje gubitaka u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika