26.09.2010. / 13:50

Autor: Deutsche Welle

Rasizam, populizam i netolerancija: Gdje sve buja epidemija 'desnila' u EU

Ekstremno desna stranka "Švedski demokrati" ušla je u parlament. I u mnogim drugim europskim zemljama su stranke koje su neprijateljski nastrojene protiv stranaca došle blizu državnog vrha. O kojim zemljama je riječ?

'Bivši' neonacist Jimme Akkeson tvrdi da islam i švedski mentalitet ne mogu zajedno'Bivši' neonacist Jimme Akkeson tvrdi da islam i švedski mentalitet ne mogu zajednoŠvedska

Nekadašnji kršćanski demokrat Jimme Akesson je iz bivše neonacističke grupacije prošlih godina osnovao stranku Švedskih demokrata koja se strogo protivi useljavanju stranih građana. Ona zastupa stav da islam i švedski mentalitet ne mogu zajedno. Uspjeh te stranke na izborima je pokazao da Šveđani ipak nisu toliko tolerantni kojilo se godinama mislilo. Švedski magazin "Expo", koji godinama prati ekstremno desne stranke, piše da Švedski demokrati imaju rasističku pozadinu. "Postojala je potreba za strankom koja će nastupiti protiv islamskih useljenika i multikulturnog društva", kaže Daniel Poohl, glavni urednik magazina. Predsjednik vlade Fredrik Reinfeldt je pak rekao da neće doći do ulaska Švedske stranke u vladu.

Danska

U Danskoj je to potpuno drugačije. Danska narodna stranka koja je također protiv doseljavanja stranaca na izborima 2007. godine dobila je 13,8 posto glasova. Konzervativni predsjednik vlade Lars Lökke Rasmussen kaže da su mu u paralamentu potrebni zastupnici te stranke koja je posebno ojačala nakon velikog spora oko karikatura Muhameda 2005. i 2006. godine. Danska narodna stranka je uzor Švedskim demokratima. Šefica stranke Kjaersgaard je za vrijeme izbora u Švedskoj pružala podršku Akessonu i njegovoj stranci.

Italija

U Italiji je već godinama desničarska stranka Lega Nord u vladi. Predsjednik talijanske vlade Silvio Berlusconi jedino uz pomoć zatupnika Lege Norda može opstati na vlasti. Ta stranka je protiv stranaca i doseljenika. Njezin šef Umberto Bossi želi i autonomiju sjeverne Italije koja, prema njegovom mišljenju, ne bi trebala financijski pomagati siromašnijem jugu Italije.

Nizozemska

Nizozemski radikal Geert Wilders nedavno je gostovao na jednom od antiislamskih prosvjeda u SAD-u, koji se protive gradnji islamskog kulturnog centra u New YorkuNizozemski radikal Geert Wilders nedavno je gostovao na jednom od antiislamskih prosvjeda u SAD-u, koji se protive gradnji islamskog kulturnog centra u New YorkuU Nizozemskoj je velika vjerojatnost da će desničarska populistička Stranka za slobodu ući u vladu. Svakoj koalicijskoj vladi bi suradnja sa strankom Geerta Wildersa bila od pomoći, smatraju tamošnji analitičari. Wildersova je stranka na izborima u lipnju ove godine bila treća po jačini. U Den Haagu su pregovori o sastavu vlade još uvijek u tijeku. No ankete su pokazale da bi Wildersova stranka bila najjača u parlamentu kada bi se izbori ponovili ovih dana. Geert Wilders se zauzima za zabranu nošenja burki i nikaba u javnosti te otvaranja islamskih škola i širenja Kurana u Nizozemskoj.

Belgija

U susjednoj Belgiji se od izbora u lipnju ove godine pokušava sastaviti kaolicijska vlada koja bi zadovoljila zavađene Flamance i Valonce. Flamanski separatisti, čiji je šef Bar De Wever, nacionalno su orijentirani, ali nisu izričito protiv useljavanja stranaca. Drukčije je pak sa strankom Vlaans Belang koja je na izborima osvojila 7,8 posto glasova, što je skoro duplo manje od izbora u 2007. godini kada su osvojili skoro 12 posto glasova. U Belgiji se, uz suglasnost lijevih stranki, već provodi zabrana nošenja burki i nikaba u javnosti.

Austrija

Sa svojim tadašnjim šefom Jörgom Haiderom je Austrijska slobodarska stranka bila u koaliciji s konzervativcima na vlasti. Danas je ta ekstremno desna stranka treća po jačini u parlamentu, ali na vlasti je u Austriji koalicija socijalnih demokrata i konzervativaca. Od Austrijske slobodarske stranke se otcijepio ekstremno desni Savez BZÖ. Te dvije stranke skupa osvojile su 28 posto glasova. Predsjednik Austrijske slobodarske stranke Heinz-Christian Strache je za zabranu minareta i burki a kandidira se sljedeći mjesec za gradonačelnika Beča.

Mađarska

Prizori sa jednog od predizbornih skopova rasističke mađarske stranke-pokreta JobbikPrizori sa jednog od predizbornih skopova rasističke mađarske stranke-pokreta JobbikStranka Savez mladih demokrata, koja je u Mađarskoj na vlasti, nije otvoreno protiv stranaca, ali je jako nacionalistički i desno populistički nastrojena. Ta stranka je sa svojim šefom Viktorom Orbanom na izborima u travnju ove godine odnijela iznenađujuću pobjedu i drži dvije trećine mjesta u parlamentu. Ekstremna desničarska i antisemitska stranka Jobbik je po prvi puta u travnju ušla u parlament i osvojila 17 posto glasova. Jobbik je za izoliranje Roma u logore jer navodno ugrožavaju sigurnost građana. Ta stranka bi, prema procjenama, na idućim izborima koji će biti održani 3.10.2010. mogla osvojiti još više glasova.

Bugarska

I u bugarskom parlamentu vlada neprijateljsko raspoloženje protiv Roma. Stranka protiv romskih napada (ATAKA) je prošle godine osvojila deset posto glasova i zalaže se za ukidanje romskih geta. Osim toga, ona predlaže da romske obitelji čija djeca ne idu u školu ne bi trebala dobijati socijalnu pomoć. Neprijateljski su nastrojeni i protiv Židova, Turaka i homoseksualaca. ATAKA ima čak i svoju televizijsku postaju.

Francuska

Marine, najmlađa kćerkica 82 – godišnjeg Jean-Marie Le Pena naslijedila je tatine šovenske političke stavove; foto: ReutersMarine, najmlađa kćerkica 82 – godišnjeg Jean-Marie Le Pena naslijedila je tatine šovenske političke stavove; foto: ReutersPopulističkih tendencija ima i u aktualnoj politici prema Romima francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja. On je naložio da se sva bespravna romska naselja zatvore i Romi protjeraju u Rumunjsku i Bugarsku, iako je Europska komisija protiv toga.

U Francuskoj se od osamdesetih godina prošlog stoljeća pod vodstvom Jean-Marie Le Pena etablirala ekstremna desna stranka Nacionalni front. 2002. godine je Le Pen kandidirao za predsjednika i ušao u drugi krug. Tada je izgubio protiv konzervativnog Jacquesa Chiraca. Do nedavno su desničari bili "tihi", ali od regionalnih izbora u ožujku ove godine sve su jači. 82-godišnji Le Pen će uskoro najvjerojatnije vodstvo stranke prepustiti svojoj kćeri.

Ostale velike države Europske unije

U Španjolskoj, Njemačkoj i Velikoj Britaniji desničarske stranke na državnoj razini ne igraju nikavu ulogu. U Velikoj Britaniji konzervativno-liberalna koalicija želi pooštriti odredbe za useljenje. Desnoekstremistička Britanska nacionalna stranka je samo na izborima za Europsku uniju postigla uspjehe. U Njemačkoj su radikalne desne stranke zastupljene u ponekim općinskim i pokrajinskim parlamentima, no trenutno nema niti jedne važne stranke desnije od CDU-a (Kršćanske demokratke unije) i bavarskog CSU-a (Kršćansko socijalne unije).

Europski parlament

I u Europskom parlamentu se prepoznaje desničarski trend. Na izborima prošle godine se broj desnoekstremističkih, nacionalističkih i prema strancima izrazito neprijateljski raspoloženih stranaka povećao. No ukupni broj tih zastupnika je ispod deset posto. Budući da su sve te stranke jedne s drugima posvađane nije moglo doći do stvaranja desničarske frakcije. Posebno su desničarski zastupnici iz malih zemalja i zemalja istočne Europe uspjeli ući u parlament.

Belgija: Vlaams Belang dva mjesta, Bugarska: ATAKA dva mjesta, Danska: Danska narodna stranka dva mjesta, Finska: Pravi Finci dva mjesta, Francuska: Nacionalni front tri mjesta, Velika Britanija: Britanska nacionalna stranka dva mjesta, Italija: Lega Nord devet mjesta, Litva: Red i pravda dva mjesta, Nizozemska: Stranka za slobodu četiri mjesta, Austrija: Austrijska slobodarska stranka dva mjesta, Rumunjska: Stranka velike Rumunjske tri mjesta.

Švicarska

U švicarskom parlamentu desničarska populistička Švicarska narodna stranka (SVP) čini najveću frakciju. Na izborima 2007. godine su proveli kampanju protiv stranaca i time osvojili 27 posto glasova. Njihov šef Christian Blocher se zalaže za što brže protjerivanje kažnjavanih stranaca. Na nedavnom referendumu su Švicarci glasali protiv gradnje minareta na džamijama.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Želite li da stranci napuste zemlju? Pa ne baš...

Želite li da stranci napuste zemlju? Pa ne baš...

Prije dvije godine knjiga "Njemačka ukida samu sebe", što ju je napisao Thilo Sarrazin o tome kako muslimanski useljenici s niskim kvocijentom… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 26.09.10. 13:11

Zloupotreba svjesnosti zaista nema granica.Svijet i izgleda točno tako. Zaista se vrlo često pitam je li svjesnost dar ili kazna!?Gledajući unazad,u povijest čovjeka,rekao bih da je kazna.No ipak.Dobrih ljudi također ne nedostaje.Oni su neko svjetlo u tunelu ali ima li smisla "vječna borba dobra i zla"?Teško pitanje sa još nemogućnijim odgovorima.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 26.09.10. 20:02

svi ti desnicari su vam sitne egoisticke pickice. oni su uvijek dobri kada treba pametovati i kritizirati druge, medutim kada treba nesto korisno raditi ili kada je frka ona su zadnji. Uglavnom luzeri koji pate od niskog samopuzdanja koje prikrivaju velikom agresijom. Treba ih udariti tako gdje su najtanji, lijepo im reci: prestanite srati o vasim patritizmima i veikim idejama, dokazite mi prvo da nesto stvarno vrijedite, price su jeftine na muci se poznaju junaci.


registracija
23/8/09

xaron, 26.09.10. 21:06

Rasizam, populizam i netolerancija, je naslov ovog clanka, gdje se izjednacava populizam i rasizam.
Stvarno treba imati bolestan um te izjednaciti ova dva pojma. Suprotno od populizma je elitizam, a znamo iz povijesti da elitizam i rasizam idu zajedno
Prema tome naslov bi trebao glasiti : Rasizam, elitizam i netolerancija..
Medjutim kako je EU projekat Europske politicke
ELITE, takav naslov necete vidjeti ni u nasem a pogotovo ne u EU tisku. Toliko o slobodi tiska u
Europi.Sramota.


registracija
27/9/10

Normalan, 27.09.10. 04:49

Budenje desnice je za ocekivanje i nije negativna pojava. Ako ste primijetili trend, najvise se ljudi protive muslimanskoj najezdi koja ce, ako se nesto ne ucini, zauvijek prmijeniti Evropu, nazalost ne u pozitivnom smislu.
Ljevica je lakovijerna i uspavana, multikulturalizam je put u propast. Pojam ljudskih verijednost krscansko-zidovskog zapada je znacajno drukciji od muslimanskih. S najezdom Islama se gube ljudske slobode i desnica je napokon rekla 'Dosta!". Samo pogledajte situaciju u dijelovima Pariza, "Londonistana", i ostalih evropskih gradova gdje su muslimani naseljeni, samo bezakonje i nered.


registracija
15/11/06

rimaz, 27.09.10. 07:19

Normalan, baš i nije normalan. Pitam ga kako bi se osjećao da se prema njemu netko ponaša rasistički. Novo globalno vrijeme uz ovakve komunikacije i tehnička dostignuća je otvorilo i nove puteve. Kotač povijesti se okreće. I mi Hrvati smo nekada davno doselili tko zna od kuda. Vjerojatno da smo i mi smetali nekome tko je tu živio. Sa druge strane, Normalnoga pitam tko je i kako kršćanstvo, ili ako želi, katolicizam donio u Latinsku Ameriku, Afriku, ...i na koji način? Ratovima i pokoravanjem naroda. Ovo što se dešava u Europi je kudikamo blaži oblik "osvajanja". Autohtoni europski narodi polako ubijaju sami sebe. Mali natalitet i moderan život ostavlja danak. "Uvezeni" pomalo tu sliku mijenjaju. I kod nas je to već odavno počelo. S toga, svi smo mi isti, a to, koja će vjera preovladati u nekom dijelu Europe, ne ovisi o politici. Ovisi o potrebama.


registracija
27/9/10

Normalan, 28.09.10. 03:05

Dragi Rimaz, ako se itko ponasa rasisticki i stvara svoja geta to su Muslimani sami, netolrantni i naslini osvajaci kao sto to Kuran zahtjeva. Glupo je povlaciti paralelu izmedu necega sto se dogodilo prije vise od 500 godina kad su ljudi bili "grublji" i danasnjice kad bi se ljudska prava i osobne slobode morale drzati kao malo vode na dlanu. Ponasanje desnice nije napad na Islam i Muslimane nego zakasnjela reakcija na muslimanska osvajanja. Potpuno si u pravu da autohtoni europski narodi polako ubijaju sami sebe. Mali natalitet i moderan život zaista ostavlja danak. Evropa dobro poznaje svoju povijest ali, nazalost, nista nije iz nje naucila. I ne, nismo isti, Islam te nece pitati hoces li se moliti pet puta na dan ili ti se jede sunka tokom Ramadana nego ces raditi sto ti se naredi ili ..... To ce biti novo mracno doba u ljudskoj povijest iz kojeg ce se ljudi vec jednom osloboditi ali, na zalost, ne prije nego stradaju i izginu stotine tisuca ili milioni ljudi.


registracija
17/10/07

Radmila, 04.10.10. 01:12

Normalan@ Za Hricane ce to biti mracno doba u Evropi, ali za Muslimane nece. Za njih ce to doba u buducnosti biti pobjeda nad Hriscanstvom koje je Muslimane ( njihovo misljenje) stoljecima ugnjetavalo. Da, pobjediti ce natalitetom, cije su ovce njegova je i planina. A tko nam je kriv pobismo se mi Hriscani izmedu sebe, djecu ne pravimo, zbog komoditeta i egoizma. Tako da ce nas nasa pohlepa sama unistiti.Pa eto neka bude sto biti mora. Kasno je za pricu, sve je vec odradeno na vreme.A ti denicari i zakoni u EU o burkama, ma to je samo kozmetika i Muslimani puno ni ne bendaju to, vreme radi za njih. Lakonski receno djeca im stasaju.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika