26.09.2010. / 18:03

Autor: Hina

U argentinskoj stepi pronađene ljudske kosti, među najstarijima u Americi

Kosti su pripadale potomcima naroda koji su stigli u Ameriku preko Aljaske prije između 15.000 i 13.000 godina, drži on.

Foto: Reuters (ilustracija)Foto: Reuters (ilustracija)Ljudski ostaci stariji od 10.000 godina, među najstarijima u Americi, pronađeni su u stepi, plodnoj dolini u središtu Argentine, rekao je arheolog Gustavo Politis.

"Pronašli smo kosti najmanje šest osoba, četvero odraslih i dvoje djece. Ti nomadi su živjeli od lova i prikupljanja plodova", rekao je Politis, član Nacionalnog odbora za znanstvena i tehnička istraživanja (Conicet).

Kosti su pripadale potomcima naroda koji su stigli u Ameriku preko Aljaske prije između 15.000 i 13.000 godina, drži on.

Međutim nove teorije navode da su prve populacije stigle na američki kontinent više tisuća godina ranije.

Kosti koje su se utjecajem erozije pojavile na površini, slučajno je pronašao jedan stanovnik na prilazu laguni Pampas, na sjeveroistoku pokrajine Buenos Airesa.

Arheolozi su pronašli i strelice, kamene noževe i kosti raznih životinja kojima su se vjerojatno hranili: jelena, neke vrste ljame, nojeva i drugih velikih sisavaca koji su danas nestali.

"Ti ljudski ostaci će nam omogućiti proučavanje DNK prvih naroda kontinenta, ali i shvatiti kako su se hranili i kretali. Doznat ćemo više o našoj vrsti", zaključio je arheolog i profesor Nacionalnog sveučilišta iz La Plate.

Ta otkrića će biti predstavljena ove godine na nacionalnom kongresu Arheologije u Mendozi.

Jedno od rijetkih ranijih otkrića na američkom kontinentu je otkriće ostataka domoroca, nazvanog čovjek iz Kennewicka, po imenu grada blizu kojeg je pronađen u državi Washington, 29. lipnja 1996.

Vezane vijesti

Kod Vinkovaca pronađeni ostaci bazilike iz 4. ili 5. stoljeća

Kod Vinkovaca pronađeni ostaci bazilike iz 4. ili 5. stoljeća

Na lokalitetu Kamenica kod Vinkovaca pronađeni su ostaci ranokršćanske bazilike iz 4. ili 5. stoljeća, za koji se pretpostavlja da je bila crkva sv.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika