29.09.2010. / 08:04

Autor: Hina

Najmlađi sin Kim Jong-ila imenovan na najviše dužnosti u Sjevernoj Koreji

Nekoliko sati prije kongresa Kim Jong-Un (27) koji se školovao u Švicarskoj, promaknut je u generala s četiri zvjezdice, što potvrđuje njegov status izglednog nasljednika, objavili su službeni sjevernokorejski mediji koji su mu prvi put spomenuli ime

Kim Jong-il i njegov najmlađi sin Kim Jong-un (Foto: Reuters)Kim Jong-il i njegov najmlađi sin Kim Jong-un (Foto: Reuters)Kim Jon-Un, najmlađi sin sjevernokorejskog čelnika Kima Jong-Ila koji si zbog slaba zdravlja priprema nasljednika, imenovan je na najviše dužnosti u komunističkoj stranci, objavila je u srijedu službena novinska agencija Sjeverne Koreje KCNA.

Kim Jong-Un je tako postao član Centralnog komiteta jedine stranke na vlasti i potpredsjednik njezine Centralne vojne komisije, dodaje KCNA dostupna u Seulu.

Čelnici komunističke stranke (službeni naziv je "Radnička stranka") u utorak su u Pjongjangu održali prvi kongres u zadnjih 30 godina na kojemu će pripremiti izbor nasljednika Kima Jong-Ila (68), koji je u kolovozu 2008. preživio moždani udar, ocjenjuju analitičari, premda službeno o tome još ništa nije objavljeno.

Nekoliko sati prije kongresa Kim Jong-Un (27) koji se školovao u Švicarskoj, promaknut je u generala s četiri zvjezdice, što potvrđuje njegov status izglednog nasljednika, objavili su službeni sjevernokorejski mediji koji su mu prvi put spomenuli ime.

Analitičari drže da je ovo promaknuće najmlađeg Kimova sina gotovo sigurna potvrda da će on na kraju preuzeti vlast u zemlji.

Na početku rada kongresa Kim Jong-Il je ponovo izabran za glavnog tajnika Radničke stranke "uz gromoglasan pljesak" izaslanika, po snimkama državne televizije na koje se poziva južnokorejska agencija Yonhap.

Uz Kima Jong-Una čin generala s četiri zvjezdice dodijeljen je i sestri sjevernokorejskog vođe, Kim Kyong-Hui, javlja KCNA.

Kim Kyong-Hui (64) je supruga Janga Song-Thaeka, kojeg smatraju najmoćnijim čovjekom režima nakon Kima Jong-Ila.

Vezane vijesti

Nuklearno oružje - ustavna kategorija

Nuklearno oružje - ustavna kategorija

Sjeverna je Koreja izmijenila ustav kako bi se u tom najvišem državnom dokumentu proglasila nuklearnom silom, što komplicira napore međunarodne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika