29.09.2010. / 08:41

Autor: Hina

Nastavak borbe za plaće: Radnice Kamenskog počele opći štrajk

Poslodavac je radnicama dužan ukupno pet plaća, što po njihovoj računici iznosi između 14 i 15 tisuća kuna po osobi, a također im nije već dvije godine uplaćivao doprinose, kao ni plaćao poreze

Foto: Jurica Galoic/PIXSELLFoto: Jurica Galoic/PIXSELLRadnice tekstilne industrije Kamensko počele su jutros opći štrajk, koji će trajati dok im poslodavac ne isplati tri zaostale plaće ili se pokrene stečajni postupak.

U Kamenskom je zaposleno oko 430 ljudi, a po riječima sindikalne povjernice Ave Gavran, štrajkaju svi osim onih koji su na bolovanju.

Također je najavila da će radnice nakon zavšetka radnog vremena u 14,30 sati organizirati prosvjednu šetnju od tvornice na Trgu Francuske Republike do Trga bana Jelačića i natrag.

Poslodavac je radnicama dužan ukupno pet plaća, što po njihovoj računici iznosi između 14 i 15 tisuća kuna po osobi, a također im nije već dvije godine uplaćivao doprinose, kao ni plaćao poreze.

U Sindikatu tekstila ne očekuju da će uprava Kamenskog ispuniti zahtjev štrajkašica i isplatiti im plaće, već drže da će štrajk trajati do dolaska stečajnog upravitelja.

Po riječima regionalnog sindikalnog koordinatora Željka Šegine, iz Trgovačkog suda u Zagrebu dobivena su pismena jamstva da će stečajno ročište biti održano što je prije moguće.

U međuvremenu, među radnicama se prikupljaju podaci potrebni za primanje što hitnije pomoći od centara za socijalnu skrb.

Naime, kako već pet mjeseci nisu primile ni lipu, mnoge od njih su na rubu egzistencije. Hitna pomoć iz centara za socijalnu skrb, kao i sastanci s predstavnicima banaka Zagrebačkog holdinga i Porezne uprave, dogovoreni su u ponedjeljak na sastanku u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzeništva, čiji su se predstavnici obvezali da će pomoći radnicama kako bi premostile ovo za njih izuzetno teško razdoblje.

Vezane vijesti

Štrajk u Ini

Štrajk u Ini

U Ini nikad nije dosadno. Jedan je od predmeta na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu, Bruxelles zamjera Vladi što želi staviti ministre u Nadzorni… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 29.09.10. 09:11

Zaiste se pitam kako je vlasnik,čitaj lopov,još na slobodi?Ove žene proizvode vrijednosti a on tragediju svih njih.Državo,državo.Tragedija ti je ime.


registracija
5/3/10

starimudrac, 29.09.10. 11:04

one štrajkaju a najbolja baka u hrvata dobila plaketu za humanost. učestvovala je u svekolikoj pljački naroda, i kumovala neimaštini i ovih žena koje nemaju za kruh djeci. sad će netko pitat ,kako? tako što je starog podržavala u projektu, i što je rodila seku i brace.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika