30.09.2010. / 13:54

Autor: Hina

Tonemo sve dublje: BDP u drugom tromjesečju pao za 2,5 posto

Jedina djelatnost u kojoj je u drugom tromjesečju ove u odnosu na isto lanjsko razdoblje zabilježen rast bruto dodane vrijednosti, i to za 0,4 posto, je financijsko posredovanje, poslovanje nekretninama i poslovnim uslugama

Ministar financija Ivan ŠukerMinistar financija Ivan ŠukerHrvatski bruto domaći proizvod (BDP) u drugom je tromjesečju ove godine bio realno manji za 2,5 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, objavio je danas Državni zavod za statistiku. Drugo tromjesečje ove godine je šesti kvartal za redom u kojem Hrvatska bilježi pad tromjesečnog BDP-a na godišnjoj razini. Kao i u prethodnih pet tromjesečja tako je i u drugom tromjesečju ove godine na pad BDP-a najviše utjecao pad osobne potrošnje te pad bruto investicija u fiksni kapital.

Izdaci za potrošnju kućanstava, najveća kategorija u BDP-u, u drugom su kvartalu ove godine pali za 2,5 posto u odnosu na drugo tromjesečje lani. To je usporavanje pada osobne potrošnje s obzirom da je u prvom kvartalu ove godine taj pad iznosio 4,1 posto.

Bruto investicija u fiksni kapital u drugom su tromjesečju ove godine u odnosu na isto razdoblje lani manje za 13,4 posto, što je tek nešto niža stopa pada nego u prvom tromjesečju kada je iznosila 13,9 posto.

Izdaci za potrošnju države u drugom tromjesečju 2010. u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje pali su za 1,8 posto, što je veća stopa pada nego u prvom tromjesečju kada je iznosila 1,1 posto.

Izvoz roba i usluga pak u drugom kvartalu ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine porastao je za 7,0 posto, dok je uvoz roba i usluga smanjen za 4,2 posto.

Po podacima Državnog zavoda za statistiku, bruto dodana vrijednost (BDV) u drugom je tromjesečju 2010. u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine realno manja za 3,0 posto. Pritom sva područja djelatnosti, izuzev financijskog posredovanja, bilježe pad, a najveći se pad bruto dodane vrijednosti bilježi u građevinarstvu, za 16,8 posto u odnosu na drugi kvartal lani.

Jedina djelatnost u kojoj je u drugom tromjesečju ove u odnosu na isto lanjsko razdoblje zabilježen rast bruto dodane vrijednosti, i to za 0,4 posto, je financijsko posredovanje, poslovanje nekretninama i poslovnim uslugama.

Vezane vijesti

Hrvatski BDP i dalje na 61 posto europskog prosjeka

Hrvatski BDP i dalje na 61 posto europskog prosjeka

Hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) po glavni stanovnika, mjeren prema standardima kupovne moći, prošle 2011. ostao je na istoj razini kao i 2010.… Više

Komentari

registracija
29/11/09

Ivis, 01.10.10. 12:24

To nije nikakav problem. "Majstor Suki" to lako rjesava sa dodatnim zaduzenjem!!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika