06.10.2010. / 16:20

Autor: Maria Grygorian

Ekskluzivno iz Moskve: Putin napada, hoće li Medvedev odgovoriti?

Suradnica portala Nacional.hr iz Rusije Maria Grygorian piše o najnovijem zahlađenju odnosa između Dmitrija Medvedeva i Vladimira Putina

Vladimir Putin i Dmitrij MedvedevVladimir Putin i Dmitrij MedvedevPutovanje Vladimira Putina u ruskom automobilu Lada Kalina po Sibiru je bilo iznimno medijski popraćeno. Sastajao se i razgovarao više desetaka puta a ministri, zamjenici, guverneri i premijer su dolazili po unaprijed određenim točkama.

Politička sezona počinje kao da je do predsjedničkih izbora ostalo samo tri mjeseca, a ne godinu i pol dana. Putin nikad dosad još nije bio toliko medijski eksponiran kao ovo ljeto. Putin na triciklu s motoristima, Putin i Medvedev na Kurilama, Putin i kitovi u moru, Putin gasi požare kanaderom. Putin putuje diljem zemlje nacionalnim automobilom. Svi znaju što to znači kad političar putuje po zemlji - priprema za izbore. To je jasan znak.

Vladimir Putin je veseo i aktivan. Na kraju krajeva, on je uvijek brinuo o svojem izgledu i reputaciji. Po slikama je jasno da će se vratiti 2012. godine u Kremlj. Ovo ljeto Putin je govorio dosta oštro o Dmitriju Medvedovu, kao da provjerava njegovu snagu. Tandem Putin-Medvedev ne funkcionira više tako dobro kao prije godinu i pol dana.

Početkom lipnja Putin je sve iznenadio kad je slučajno rekao u razgovoru za francuske medije da se on obraća predsjedniku s "ti", a predsjednik njemu s "vi". Naravno da su svi odmah obratili pozornost na ovu rečenicu.

Onda su došli požari... Prvo su Putin i Medvedev na televiziji razgovarali preko telefona: Medvedev je bio u Kremlju u uredu, a Putin mu je odgovarao iz rova, ispred požara i spaljenih polja. Svi su zaključili: premijer je čovjek od akcije, a predsjednik čovjek od riječi. Putin je posebno spomenuo da je dao Medvedevu pravo da se bavi vanjskom politikom, jer je njemu već dosadna.

Ali onda je premijer uzeo kormilo aviona i odletio gasiti požare. Predsjednikova administracija nije ništa znala o tome. Na televiziji je izgledalo kao da se predsjednik jako ljuti. Uostalom, to je bila i Putinova namjera. Jer jedna je stvar biti predsjednik koji sam vlada, a druga dijeliti vlast s partnerom i još imati manju političku moć.

Sada Medvedev mora sam stvarati i tražiti prijatelje, čak i među ljudima u neposrednoj blizini Putina jer predsjednik nije imao i još uvijek nema svoj tim.

Tako da, ako dođe do ozbiljnog sukoba između Putina i Medvedeva, Medvedev će biti već pripremljen. Ako će Putin djelovati kao što je djelovao ovo ljeto, Medvedevu neće biti lako. Jer sad izgleda kao da je Medvedev u lošijem položaju.

Do predsjedničkih izbora je ostalo nešto više od godinu i pol dana, ali završni razgovor o tome tko će biti predsjednik Putin i Medvedev još nisu priveli kraju.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika