08.10.2010. / 10:21

Autor: Hina

Nizozemska: Liberal Rutte dobio mandat za sastav manjinske vlade

Sporazum o manjinskoj vladinoj koaliciji Liberalne (VVD) i Demokršćanske stranke (CDA), potpomognute Strankom slobode (PVV) zaključila su tri šefa stranke 28. rujna

Mark RutteMark RutteNizozemska kraljica Beatrix zadužila je u četvrtak navečer liberala Marka Ruttea da formira manjinsku vladu s demokršćanskom strankom, uz potporu protuislamske stranke Geerta Wildersa, objavila je novinska služba nizozemske vlade.

"Kraljica je primila Marka Ruttea večeras u svojoj palači. Zadužila ga je za formiranje vlade što je prije moguće", priopćila je novinska služba vlade.

Mark Rutte (43), koji bi trebao postati sljedeći nizozemski premijer, sam je objavio tu vijest oko ponoći, nakon gotovo trosatnog razgovora s kraljicom, šeficom nizozemske države, u Den Haagu.

Sporazum o manjinskoj vladinoj koaliciji Liberalne (VVD) i Demokršćanske stranke (CDA), potpomognute Strankom slobode (PVV) zaključila su tri šefa stranke 28. rujna.

Liberali Marka Ruttea, relativni pobjednici prijevremenih parlamentarnih izbora 9. lipnja, te demokršćani, imaju tek 52 zastupnička mjesta na 150. Stoga im je potrebna podrška 24 zastupnika Stranke slobode kako bi imali tijesnu parlamentarnu većinu od 76 mjesta na 150.

Wildersova stranka obvezala se podržati buduću vladu a zauzvrat dobila je mogućnost sudjelovanja u izradi njezina programa koji predviđa smanjenje javnih troškova za 18 milijardi eura do 2015. te strože imigracijske zakonske propise.

PVV je kontroverzna stranka čijem se vođi upravo sudi po optužbi o poticanju mržnje protiv muslimana zbog njegove usporedbe muslimanske vjere s nacizmom.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika