09.10.2010. / 16:50

Autor: Hina

Afganistan: Britanska thumanitarka ubijena u akciji spašavanja

Britanka, oteta 26. rujna zajedno s troje afganistanskih suradnika, imala je 36 godina. Niz godina radila je za humanitarne organizacije u Peruu, Laosu i u Afganstanu, te za UN u Kabulu 2005. i 2008., a potom se u veljači 2010., vratila u Afganista

Lindu Norgrove (Reuters/arhiva)Lindu Norgrove (Reuters/arhiva)Britanska državljanka Linda Norgrove, oteta krajem rujna u Afganistanu, ubijena je u petak navečer tijekom akcije spašavanja, izvijestio je u subotu britanski ministar vanjskih poslova William Hague.

"Lindu Norgrove, humanitarku otetu 26. rujna na istoku Afganistana, ubili su njezini otmičari tijekom akcije spašavanje u petak navečer", rekao je Hague.

"Dobili smo informaciju o mjestu na kojemu je Linda zatočena i, imajući na umu opasnost u kojoj se nalazi, odlučili smo djelovati na temelju te informacije", objasnio je.

"Odgovornost za Lindin tragičan završetak u potpunosti je na njezinim otmičarima. Od trenutka kada su je oteli, život joj je bio u ozbiljnoj opasnosti. Znajući o kakvoj se vrsti ljudi radi i opasnosti kojoj je Linda cijelo vrijeme izložena, smatrali smo da je najbolje pokušati je spasiti", rekao je Hague.

Nije objavio koje su snage sudjelovale u spašavanju, no pozdravio je zalaganje "saveznika iz NATO-a, afganistanskih vlasti i snaga sigurnosti, jer su učinili sve što je moguće kako bi britansku taokinju oslobodili".

Britanka, oteta 26. rujna zajedno s troje afganistanskih suradnika, imala je 36 godina. Niz godina radila je za humanitarne organizacije u Peruu, Laosu i u Afganstanu, te za UN u Kabulu 2005. i 2008., a potom se u veljači 2010., vratila u Afganistan gdje je radila za nevladinu američku organizaciju DAI, koja djeluje u sklopu USAID-a, izvijestio je Foreign Office.

Podrijetlom iz Škotske, Linda Norgrove bila je regionalna direktorica programa "IDEA-NEW", vrijednoga 150 milijuna dolara, što ga je financirao USAID, a cilj mu je bio otvaranje radnih mjesta i jačanje ekonomije te lokalnih afganistanskih vlasti u nestabilnim područjima te zemlje.

Vezane vijesti

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Svijet će dobiti zasluženi produženi vikend no nemojte raditi velike planove jer će odmor trajati samo sekundu duže. Takozvana "prijestupna sekunda"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika