11.10.2010. / 12:40

Autor: Hina

Skup MMF-a i Svjetske banke završen bez rješenja za valutne napetosti

"Globalni rast ne može se uravnotežiti bez promjene vrijednosti nekih valuta, jer je jasno da ćemo u jednom dijelu svijeta imati visok a u drugom nizak rast. Uravnoteženje ide i kroz prevrednovanje u dijelu svijeta gdje imamo visoki rast", rekao je izvršni direktor MMF-a

Robert Zoellick i Dominique Strauss-Kahn (Reuters)Robert Zoellick i Dominique Strauss-Kahn (Reuters)Međunarodni monetarni fond (MMF) na godišnjem zasjedanju ovoga vikenda u Washingtonu nije uspio ublažiti valutne bitke koje su uzburkale tržišta, prepuštajući nastavak rješavanja toga pitanja summitu skupine G-20, sredinom studenoga u Seulu.

Svjetski financijski čelnici složili su se da problem postoji, ali nisu našli rješenje za opasnost da nadmetanje zemalja oko tečajnih stopa može potkopati globalni gospodarski oporavak.

"Gospodarski oporavak se nastavlja, ali ostaje krhak i neujednačen", navodi se u priopćenju Odbora guvernera MMF-a. Odbor je ukazao na "napetosti" oko promjena valutnih tečajeva i neravnoteža u globalnoj trgovini, najavljujući da će "produbiti rad" na tim pitanjima i da će im MMF posvetiti veću pozornost kod godišnjih revizija ekonomskih politika zemalja članica.

"Globalni rast ne može se uravnotežiti bez promjene vrijednosti nekih valuta, jer je jasno da ćemo u jednom dijelu svijeta imati visok a u drugom nizak rast. Uravnoteženje ide i kroz prevrednovanje u dijelu svijeta gdje imamo visoki rast", rekao je izvršni direktor MMF-a Dominique Strauss-Kahn na završnoj konferenciji za tisak.

Odbor guvernera MMF-a odbacio je "protekcionizam u svim oblicima", jer se strahuje da depreciranje valuta radi poticanja izvoza, može voditi u trgovinski rat.

U pozadini pitanja koje je dominiralo godišnjim zasjedanjem MMF-a i Svjetske banke, je kulminacija dugogodišnjeg spora SAD-a i Kine, dvaju najvećih svjetskih gospodarstava, oko valutne politike i trgovinskog debalansa. Tjednima uoči skupa, SAD je jačao pritisak na Peking da dopusti slobodnije formiranje tečaja juana, kako bi njegova vrijednost pratila rast kineskog gospodarstva.

Strauss-Kahn i predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick na skupu su jasno rekli da je kineska valuta potcijenjena, no pokušaj SAD-a da se veća uloga Kine u upravljanju MMF-om poveže s valutnom politikom Pekinga, članice MMF-a nisu prihvatile.

"Nitko to ne povezuje", rekao je egipatski ministar financija Youssef Boutros-Ghali, predsjedavajući Odbora guvernera MMF-a.

Guverner kineske središnje banke Zhou Xiaochuan odbacio je pozive za međunarodni ili regionalni sporazum o valutama, a čelnik Svjetske trgovinske organizacije (WTO), rekao je da se njegova institucija ne želi uključivati u borbu oko tečaja.

Američki dužnosnici najavili su da će administracija predsjednika Baracka Obame borbu oko valuta nastaviti na summitu skupine G-20 industrijskih i zemalja u razvoju u Seulu.

Spori gospodarski oporavak znači zadržavanje visoke nezaposlenosti u SAD-u i drugim razvijenim zemljama, "pa postoji opasnost da će se zemlje okrenuti prema unutra, i kao rezultat toga međunarodna suradnja će opasti", rekao je Robert Zoellick na brifingu.

On je kazao kako ne očekuje da će na summitu G-20 teme valuta i trgovine, zasjeniti razgovore o razvoju. "Velika priča je da nova gospodarstva pokreću rast, a to su zemlje u razvoju. Razvoj se ne može gurnuti u stranu, on je motor uspješnog međunarodnog rasta i oporavka", naglasio je.

Zoellick je pozvao stare i nove zemlje donatore da ubrzaju uplate za međunarodnu razvojnu pomoć (IDA) za 79 najsiromašnijih zemalja, upozorivši da manjak potpore može imati katastrofalne posljedice za ostvarivanje Milenijskih ciljeva razvoja (MDG).

"S jakom potporom IDA-u možemo cijepiti 200 milijuna djece više, proširiti zdravstvene usluga na više od 30 milijuna ljudi, dati pristup boljim izvorima vode za 80 milijuna ljudi više, pomoći u izgradnji 80.000 km cesta i željezničkih pruga, te zaposliti dva milijuna više nastavnika", rekao je Zoellick.

Sastanak MMF-a donio je napredak u nastojanjima da se reorganizira upravljanje tom institucijom. Butros Ghali izjavio je kako očekuje dogovor do summita G-20, prema kojem bi Europa ustupila dva od svojih osam mjesta u 24-članom izvršnom odboru MMF-a. Zemlje u razvoju već dugo traže promjene u upravljačkim udjelima u MMF-u koje bi odrazile njihovu rastuću važnost u globalnom gospodarstvu. Za pet europskih mjesta, gdje članice upravnog odbora predstavlja skupinu zemalja, Boutros-Ghali je rekao da članice MMF-a daju sve veću potporu europskom planu za "rotirajuće" predsjedavanje tim multinacionalnim konstituencama.

Vezane vijesti

Hrvatska mora ulagati u istraživanje da bi opstala

Hrvatska mora ulagati u istraživanje da bi opstala

Institut za Inovacije pripremio je još jedan zanimljiv i britak Thinkers Impact Series govor koji je održao Voditelj ureda Svjetske banke u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika