12.10.2010. / 11:39

Autor: NCL Promo

VERN': Tržište EU - manje zapreka i veća konkurencija za hrvatske poduzetnike

Tijekom tri dana predavanja, prof. Staab je polaznicima dao uvid u okvirni pregled EU institucija i agencija. Iza ustroja Europske unije i načina njezina funkcioniranja, upozorio je Staab, stoje ekonomska i politička pozadina, ali se one nastoje iskoristiti kao zajednički motiv za razvoj cijele zajednice

Poznavanje pravila europskog tržišta i poslovanja u Europskoj uniji, sve je veći imperativ među domaćim poduzetnicima. EU Executive program koji provodi Veleučilište VERN', namijenjen je upravo edukaciji poduzetnika i poslovne zajednice. Krajem rujna održan je prvi, od pet modula koji sačinjavaju EU Executive program, a vodio ga je prof. Andreas Staab, direktor EPIC-a te bivši predavač na London School of Economics and Political Science.

Tijekom tri dana predavanja, prof. Staab je polaznicima dao uvid u okvirni pregled EU institucija i agencija. Iza ustroja Europske unije i načina njezina funkcioniranja, upozorio je Staab, stoje ekonomska i politička pozadina, ali se one nastoje iskoristiti kao zajednički motiv za razvoj cijele zajednice. Da je tome tako, ilustrativno je objasnio i sam Staab. Od svog osnivanja, EU se neprestano suočavala s izazovima, a uspjela je opstati samo zato što im se znala prilagoditi. Prilagođavala se postratnim uvjetima, njemačkoj integraciji, padu komunizma, uspostavljanju jedinstvenog tržišta, zaštiti okoliša, itd. Želi li opstati i u budućnosti, EU će se neprestano morati prilagođavati, baš kao i domaća poslovna zajednica. Štoviše, lokalni biznis se mora još i više prilagođavati onoga trenutka kada krene poslovati na tržištu od 500 milijuna potrošača. Prednosti poslovanja na tom tržištu su višestruke, poput pristupa širokom izboru roba, izraženog natjecateljskog duha, bolje pravne zaštite, olakšane birokracije i sl.

Prof. Staab je također naglasio kako se EU temelji na dva osnovna načela: nadnacionalnom načelu i međudržavnom načelu. Prvo počiva na postojanju i radu institucija koje donose odluke na razini cijele Unije, poput Europskog parlamenta i Europske komisije, dok drugo podrazumijeva suradnju država članica na međudržavnoj razini i donošenje odluka koje se tiču samo država koje su sudjelovale u dogovoru. Tipičan primjer međudržavnog načela su bilateralni ugovori.

U sklopu modula, održana je i radionica na kojoj se govorilo o umijeću stvaranja uspješnog poslovnog okruženja. Sudionici modula su imali zadatak da iz perspektive, poduzetnika, navedu korake i poteškoće s kojima se suočavaju prilikom otvaranja i poslovanja malih i srednjih poduzeća u Hrvatskoj. Njihova zapažanja Staab je potom profiltrirao kroz zakonodavstvo Europske unije te se tada jasno mogao steći uvid u zakonodavnu križaljku s kojom se susreću naši poduzetnici. Primjerice, dok je u Velikoj Britaniji za otvaranje poduzeća potrebno doslovno tek nekoliko telefonskih poziva, pred hrvatskim je poduzetnicima gomila birokratske procedure.

Drugi modul iz EU Executive programa, Strukturni i kohezijski fondovi, poduzetništvo i inovacije u Europskoj uniji, održat će se od 14. do 16. listopada, a prijave za sudjelovanje su još otvorene. Do kraja programa uslijedit će još tri modula: Priprema i upravljanje projektima koje financira Europska unija; Pravo i pravna praksa na tržištu Europske unije te Pregovori i lobiranje u Europskoj uniji.
EU Executive program ponavljat će se kroz više ciklusa, od kojih slijedeći počinje u ožujku 2011. Polaznici tako mogu završiti pojedine module u različitim ciklusima. Više informacija potražite na www.vern.hr

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 12.10.10. 18:14

Hrvatima koji su protiv ulaska u EU poručujem:politički lopovi neće moći nekažnjeno pljkačkati a cijene u EU su posebna priča.U Njemačkoj i šire u EU cijene mesa su upola manje,cijene voća upola manje,cijene bilo čega su zaista upola i više manje nego u Hrvatskoj.Građani kažu da će nas EU uništiti.Nije istina.Građani od ove i ovakve države svejedno imaju samo štetu i pad standarda a ono što ih treba i mora interesirati je jeftiniji život.Bez granica je to moguće.U granicama nemoguće.Pa vidite cijene guma.Svi u Sloveniju.Varaju sami sebe,državu a i izvrgavaju se ucjenama i provokacijama carinika.kao nekada u jugi za vrijeme nestašica.Pričaju o Hrvatskom tržištu!?Šta je to u stvari.?Prodaja magle i ništa više.


registracija
27/4/10

fuzija2, 13.10.10. 13:21

HRVATSKOJ nije potribna evropska unija nego je
HRVATSKOJ danas potribno
CISTO "DOMOLJUBLJE" od vodeci
HRVATSKI akademski strucnjaka i danas nam
na zalost ne dostaju DOMOLJUBNI akademci.

KAD BI SE PET H R V A T S K I vodeci
akademski strucnjaka iz vise prostora slozenosti
USREDOTOCILO U JEDAN "UM" i tu nicega
nema sto se nebi moglo POSTICI.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika