12.10.2010. / 15:33

Autor: Hina

Clinton potvrdila nastavak potpore SAD-a BiH i zatražila dogovor o reformama

Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je u utorak u Sarajevu kako će SAD nastaviti podupirati Bosnu i Hercegovinu kao jedinstvenu državu s perspektivom punopravnog članstva u NATO-u i Europskoj uniji no pritom je istaknula kako bosanskohercegovački politički lideri moraju preuzeti odgovornost za reforme koje do toga trebaju dovesti.

Haris Silajdžić, Hilary Clinton, Nebojša Radmanović i Željko Komšić (Reuters) Haris Silajdžić, Hilary Clinton, Nebojša Radmanović i Željko Komšić (Reuters) Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je u utorak u Sarajevu kako će SAD nastaviti podupirati Bosnu i Hercegovinu kao jedinstvenu državu s perspektivom punopravnog članstva u NATO-u i Europskoj uniji no pritom je istaknula kako bosanskohercegovački politički lideri moraju preuzeti odgovornost za reforme koje do toga trebaju dovesti.

"Budućnost BiH leži u integriranoj Europi", kazala je Clinton u govoru što ga je održala na ceremoniji otvaranja nove zgrade američkog veleposlanstva u Sarajevu, u koju su SAD uložile 128 milijuna dolara i koje je sada osma po veličini američka diplomatska misija u Europi.

"Vjerujem da i ova nova zgrada predstavlja važan simbol prijateljstva između naše dvije zemlje", istaknula je Clinton u nazočnosti gotovo svih značajnijih bosanskohercegovačkih političara.

Podsjetila je kako su SAD već dva desetljeća aktivno prisutne u BiH uz znatna nastojanja da pomognu trajnom učvršćenju mira i stabilnosti u toj zemlji. Pritom je spomenula i trojicu američkih diplomata - Roberta Frasurea, Josepha Crusela i Nelsona Drewa, koji su poginuli pri pokušaju ulaska preko planinske ceste 1995. godine, u pratnji Richarda Holbrookea, u tada opkoljeno Sarajevo.

"To je bio dio stalnih napora Amerike da podupre cjelovitu, slobodnu i sigurnu Europu", kazala je Clinton. Predanost tom cilju SAD nikada nije napustio, istaknula je američka državna tajnica, dodajući kako je to i dovelo do sklapanja Daytonskog sporazuma.

Vođene istim načelom, kako je kazala Clinton, SAD i dalje vjeruju kako je budućnost BiH u srcu integrirane i demokratske Europe.

"Da bi se taj cilj ostvario mi ostajemo privrženi vašem članstvu u EU i NATO-u. No također znamo kako jedino ljudi i političke vođe ove zemlje mogu učiniti da se to i dogodi", poručila je Clinton.

Ocijenila je kako su za to sada potrebni vodstvo i spremnost na kompromis ne bi li se provele nužne reforme, a za to je potrebna što brža uspostava nove vlasti te odmah nakon toga ustavna reforma.

Građanima BiH, ali i njenim političarima Clinton je poručila kako je u njihovu interesu "odbaciti lažna obećanja nacionalističkih politika".

Lideri istaknutih političkih stranaka iz BiH koji su s Hillary Clinton imali prigodu kontaktirati tijekom svečanosti u američkom veleposlanstvu uglavnom su pozitivno ocijenili njen istup i poruke no pritom su zadržali već poznata oprečna stajališta kada je riječ o reformama koje valja provesti.

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Zlatko Lagumdžija novinarima je kazao kako drži da je Clinton potvrdila konstantu američke politike prema BiH dodavši kako je jasno da SAD neće dopustiti nikakvu secesiju od BiH.

"Ovo je jasna poruka da ne treba razmišljati ni o kakvim secesionističkim scenarijima", kazao je Lagumdžija koji je upozorio kako i unutar same zemlje postoji dovoljno snage da se moguća secesija spriječi ako to već ne bi učinila međunarodna zajednica.

Predsjednik vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je pak kako je obradovan porukom Hillary Clinton da domaći političari trebaju postići dogovor, a da SAD u tome mogu samo pomagati.

"To je za mene izrazito nova situacija u kojoj je pojačana naša odgovornost, prije svega za dijalog a potom i za moguća rješenja", kazao je Dodik istaknuvši kako RS može pristati tek na manje ustavne promjene i da će inzistirati da se entitetima vrate ovlasti prenesene na razinu države.

Dodao je istodobno kako je osobno od Clinton tražio da se što prije zatvori Ured visokog predstavnika (OHR) nazvavši ga "remetilačkim čimbenikom".

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić kazao je kako se sada može očekivati smirivanje strasti što bi onda trebalo omogućiti pronalaženje rješenja za postojeće probleme.

"SAD ostaje s nama, pomagat će nam, no mi moramo preuzeti odgovornost za rješavanje problema", kazao je Tihić.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, za razliku od predsjednika HDZ 1990. Bože Ljubića, nije nazočio ceremoniji u Sarajevu. Dopredsjednik HDZ BiH Niko Lozančić kazao je kako je ohrabren naznakama da će SAD ostati čvrsto uz BiH.

"Vjerujem da će nam to pomoći da BiH povedemo krupnim koracima ka euroatlantskim integracijama", kazao je Lozančić.

Američka državna tajnica je nakon sudjelovanja u ceremoniji otvaranja veleposlanstva SAD u Sarajevu u poslijepodnevnim satima otputovala u Beograd, gdje će se sastati s najvišim srbijanskim dužnosnicima.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika