12.10.2010. / 16:49

Autor: Hina

Simpozij SORTA 2010: Nije vrijeme za prodaju brodogradilišta

Pouzdana analiza podataka pokazuje da brodogradnja ni sada ne živi na račun poreznih obveznika, tj. da je veća korist društvu s brodogradnjom nego bez nje

Stručnjaci smatraju da nije dobro vrijeme za prodaju brodogradilištaStručnjaci smatraju da nije dobro vrijeme za prodaju brodogradilištaHrvatska nema djelatnosti koja može nadomjestiti brodograđevnu djelatnost, nije vrijeme za prodaju brodogradilišta već je vrijeme za ulaganje u proizvodnju i povećanje intelektualnog kapitala u pripremi za sljedeći val konjunkture, a znanstvenici i stručnjaci dat će stručnu pomoć sindikatima da u izravnom kontaktu s EU doprinesu rješavanju opstanka brodograđevne djelatnosti u Hrvatskoj u primjerenom vremenu, ističe se uz ostalo u Deklaraciji Skupštine XIX. simpozija "Teorija i praksa brodogradnje-SORTA 2010."

Simpoziji je od 7. do 9. listopada održan u Lumbardi, a organizirali su ga splitski Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, Grad Korčula i općina Lumbarda. Skup se, u spomen na utemeljitelja hrvatske brodograđevne znanosti prof. Leopolda Sorte, od 1974. održava svake druge godine uz sudjelovanje znanstvenika i gospodarstvenika s područja domaće i svjetske brodogradnje.

Ovogodišnji je skup okupio 150 sudionika iz sedam zemalja koji su prezentirali 40 znanstvenih i stručnih radova, ističu organizatori.

Kao konačan dokument XIX. simpozija donesena je Deklaracija Skupštine simpozija 2010., izvijestio je danas predsjednik organizacijskog odbora skupa Roko Markovina (sa splitskog FESB-a).

Deklaracija ima devet točaka, a u prvoj se ističe da Hrvatska nema djelatnosti koja može nadomjestiti brodograđevnu djelatnost (brodogradilišta i prateće djelatnosti).

"Pouzdana analiza podataka pokazuje da brodogradnja ni sada ne živi na račun poreznih obveznika, tj. da je veća korist društvu s brodogradnjom nego bez nje. Nije vrijeme za prodaju brodogradilišta već je vrijeme za ulaganje u proizvodnju i povećanje intelektualnog kapitala u pripremi za sljedeći val konjunkture. Privatizacija i restrukturiranje nisu povezani. Bez obzira na strukturu vlasništva odgovornost za restrukturiranje brodogradilišta ostaje na Vladi", naglašava se u deklaraciji.

Stručnjaci ističu i potrebu da se stavi naglasak na integraciju znanstvenih institucija, brodograđevne i prateće industrije te da "odgovornost za sadašnje teško stanje u brodograđevnoj djelatnosti snose sve dosadašnje vlade, uprave i nadzorni odbori brodogradilišta".

Znanstvenici i stručnjaci okupljeni na simpoziju raspolažu znanjem da u kratkom roku daju rješenja za opstanak i održivi razvoj brodograđevne djelatnosti u Hrvatskoj, a u deklaraciji ističu i da će, s obzirom da komunikacija struke s predstavnicima hrvatske Vlade od 1992. do danas nije urodila nikakvim rezultatom, zajedno sa sindikatima formulirat plan daljnjih aktivnosti za opstanak brodograđevne djelatnosti u Hrvatskoj.

"Dat ćemo stručnu pomoć sindikatima da u izravnom kontaktu s EU doprinesu rješavanju opstanka brodograđevne djelatnosti u RH u primjerenom vremenu", ističe se u deklaraciji.

Vezane vijesti

"Namjerno rušenje Brodotrogira"

"Namjerno rušenje Brodotrogira"

Čelnici sindikata u Brodotrogiru zatražili su danas od prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića da se žurno očituje o… Više

Komentari

registracija
30/4/10

fot, 12.10.10. 17:38

Opet se prodaje demagogija.... vrijeme za prodaju brodogradilišta davno je prošlo, sada ih možemo pokloniti ako uopće ima zainteresiranih.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika