13.10.2010. / 00:31

Autor: Hrvoje Šimičević

Hebrang: Sanader laže o razlozima svoga odlaska, pa to sam mu ja izmislio!

„Na toj sam konferenciji upravo situaciju sa Slovenijom ponudio kao moguće rješenje Sanaderove ostavke. Nakon toga on me nazvao, iskreno se nasmijao i kazao: ovo si izvrsno izveo. Sada ću i ja govoriti da je to razlog moga odlaska“

Andrija Hebrang, Jadranka Kosor i Ivo SanaderAndrija Hebrang, Jadranka Kosor i Ivo SanaderU večerašnjem trećem Dnevniku HTV-a, HDZ-ov partijarh Andrija Hebrang po drugi je puta danas opovrgnuo razloge odlaska Ive Sanadera sa premijerske pozicije, koje je, svjedočeći pred Povjerenstvom za Inu, bivši premijer po tko zna koji puta ponovio. „Otišao sam jer jednostavno nisam želio trgovati hrvatskim teritorijem“, rekao je danas Sanader istražnom povjerenstvu, na što je voditelj Dnevnika Mislav Togonal, referirajući se na tu izjavu, večeras pitao Hebranga: "Znači li to da je netko u Vladi bio spreman na trgovanje hrvatskim teritorijem?"

To je pitanje očigledno isprovociralo Andriju Hebranga, koji je nekoliko trenutaka prije gorljivo branio aktualnu premijerku Jadranku Kosor, tvrdeći da nije znala ništa o detaljima prodaje Ine i da nije sudjelovala na sastancima sa predstavnicima mađarske kompanije MOL, kako to tvrdi Polančec, a od danas i Sanader. „Nije istina da je Sanader otišao zbog, kako je rekao, trgovanja hrvatskim teritorijem“, započeo je Hebrang.

„Na dan kad je otišao, u Saboru sam kao čelnik zastupničkog Kluba HDZ-a novinarima morao odgovarati na mnoga pitanja, pa je na red došla i situacija sa Slovenijom. Nazvao sam Sanadera i otvoreno ga pitao: 'Ivo, zbog čega si otišao?', na što je on meni odgovorio: Već ćeš ti nešto smisliti“, ispričao je Andrija Hebrang u današnjem trećem Dnevniku, i nastavio: „Na toj sam konferenciji upravo situaciju sa Slovenijom ponudio kao moguće rješenje Sanaderove ostavke. Nakon toga on me nazvao, iskreno se nasmijao i kazao: ovo si izvrsno izveo. Sada ću i ja govoriti da je to razlog moga odlaska“, prepričao je Hebrang tadašnji dijalog sa Sanaderom.

Hebrang danas rekao istinu!?

Cinizam vladalačke oligarhije ovom izjavom biva podignut na jednu višu razinu, premda se objektivno moglo smatrati kako je dosadašnja ljestvica - pogotovo ako se cilja na Hebranga - bila nedostižna. Hebrang je dakle, kako sugerira svojom izjavom, zaslužan za lažna opravdanja Ive Sanadera kojih se ovaj i dan danas drži.

Drugim riječima, unatoč činjenici da je Sanader ovo izmišljeno opravdanje - kojeg je izmislio Hebrang - prvi puta koristio prije više od godinu dana, Hebrang je svo vrijeme obmanjivao javnost - koja i dalje ne zna prave razloge abdikacije bivšeg premijera - jer je svjesno skrivao informaciju o tome da je Sanader lagao, odnosno da je zapravo on izmislio lažni alibi za samog Sanadera; Andrija Hebrang svo je to vrijeme jedan od najutjecajnijih ljudi u stranci koja vodi ovu Vladu, pa dakle i državu, što ga nije spriječilo da u brojnim intervjuima, isto kao i drugi HDZ-ovci, zadnjih godinu i par mjeseci podmuklo spekulirao o pravim razlozima Sanaderovog odlaska, ne želeći otkriti da je ovo na koje se Sanader poziva zapravo njegova banalna izmišljotina; Andrija Hebrang tek je danas odlučio razotkriti laž premijera Ive Sanadera, jedino iz razloga jer je bio motiviran očiglednim dogovorom u vrhu HDZ-a (kojemu i sam pripada) da se današnje svjedočenje bivšeg premijera, u kojemu je on ustvrdio da su svi u vladi znali sve o ugovoru s MOL-om, mora na sve moguće načine kompromitirati, a samog Sanadera prokazati kao lažova. Makar to značilo da Hebrang osobno razotkrije podatak da je on sam zapravo zaslužan za prvotnu laž koju je Sanader preuzeo i pretvorio kao alibi u kojeg nitko normalan nikada nije povjerovao.

Zapravo, za pretpostaviti je da svaki istureni HDZ-ovac u izvanrednim situacijama poput ove iz vrha partije dobije naputak o pravilima ponašanja, bilo da je riječ o sadržaju onoga što će reći u javnosti, onoga što će pitati (kao danas Boris Kunst u Povjerenstvu) ili onoga što će poricati.

U slučaju Andrije Hebranga, ako je pametno pozivati se na vjerodostojnost njegovog priznanja o tome da je Sanader preuzeo izliku koju je on izmislio, njemu je na Predsjedništvu HDZ-a upućen specijalni naputak, inače nepojmljiv za njegov dosadašnji profesionalni politički habitus. Kada se to oblikuje u imperativnu rečenicu, naredba bivšem predsjedničkom kandidatu glasila je otprilike: 'Ti, Andrija, danas moraš govoriti istinu!' (H.Š.)

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 13.10.10. 00:47

Bože koja bratija.Sve gori od goreg.


registracija
5/3/10

starimudrac, 13.10.10. 07:34

čaća ti se okreće u grobu, magare. zašto ga sramotiš ?


registracija
30/8/10

DarkoUSA, 13.10.10. 11:12

Genijalac Nije ni svjestan sta je rekao


registracija
29/11/09

Ivis, 13.10.10. 12:08

Tako ti je moj Andrisa!! Jedan izmisli, a drugi prihvati. Jedan skida, drugi drzi vrecu, dok treca broji i zapisiva. Tvoja izjava ne sluzi nicemu, jer si dokazani, a i sam priznajes, lopov i lazac. Svi troje na "PUNO VITRA", na GOLJAKU!


registracija
27/4/10

fuzija2, 13.10.10. 13:55

Sanadera je natjerala da napusti svoje mjesto
"jugojanjicarska mafija" sa kojom rukovodi
zloglasni mesic koji ima svu vlast nad
SDP-ovcima i nad
HDZ-ovcima

Na pocetku srpnja 2009 godine IZNENADJENJE
**********************************************************
IVU SANADERA je iznevjerila jedna skupina
Hrvatski vodeci akademski strucnjaka koji
su tribali da se stavi na raspolaganju u
TEORETSKOJ PROVJERI jedne ponude
SLOBODNOG IZVORA SNAGE kod
njegove UCINKOVITOSTI, koji moze da
zamjeni ne-obnovljive i obnovljive
izvore energije.
I danas se ta ponuda nalazi u ladicama
kod ministra znanosti RADOVANA FUCHS.


registracija
14/10/10

insomnija, 14.10.10. 08:07

najzalosnije od sveg tog je da oni javno kazu da lazu , a nikakvih konsekvenci nema ... jasu narod kao stoku , ma i jesmo mi STOKA SITNOG ZUBA , dobro je tudjman rekao... malo nas je.. treba jos vise


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika