13.10.2010. / 13:00

Autor: Hina

Udruga 'Žene-žrtve rata' usprotivila se snimanju filma Angeline Jolie

Članice te udruge sumnjaju kako se na taj način pokušava umanjiti zločin masovnih silovanja počinjenih između 1992. i 1995. godine. Predsjednica udruge Bakira Hasečić izjavila je kako su od nadležnih vlasti u Federaciji BiH i Sarajevskoj županiji zatražili objašnjenje tko je i zašto izdao dopuštenje da Jolie dijelove svog filma snima i u BiH

Angelina JolieAngelina JolieUdruga "Žene-žrtve rata", koja uglavnom okuplja Bošnjakinje izložene zlostavljanjima u proteklom ratu u Bosni i Hercegovini, usprotivila se snimanju filma kojega režira hollywoodska diva Angelina Jolie jer članice te udruge sumnjaju kako se na taj način pokušava umanjiti zločin masovnih silovanja počinjenih između 1992. i 1995. godine, prenose u srijedu mediji u BiH.

Predsjednica udruge Bakira Hasečić izjavila je kako su od nadležnih vlasti u Federaciji BiH i Sarajevskoj županiji zatražili objašnjenje tko je i zašto izdao dopuštenje da Jolie dijelove svog filma snima i u BiH. Hasečić je objasnila kako u ovoj udruzi imaju informaciju da je scenarij filma Angeline Jolie temeljen na priči po kojoj se Bošnjakinja zaljubljuje u srpskog vojnika koji ju je silovao.

"Pred oči mi izlaze slike mog, ali i silovatelja drugih žena iz udruge. To je naša životna trauma, a ne ljubavna opsesija", kazala je Hasečić kako je citira sarajevsko "Oslobođenje".

Angelina Jolie svoj je redateljski prvijenac počela snimati u Mađarskoj u rujnu, a dio snimanja tijekom jeseni trebao bi se obaviti i na autentičnim lokacijama u BiH.

Scenarij filma zapravo je još stroga tajna za sve osim za one koji su izravno uključeni u projekt, u kojemu naslovnu ulogu tumači mlada sarajevska glumica Zana Marjanović.

Sama Jolie je tijekom ranijeg posjeta BiH, u svojstvu UNHCR-ove veleposlanice dobre volje, kazala tek kako je riječ o ljubavnoj, a ne ratnoj priči s univerzalnim porukama.

Ulje na vatru zapravo je dodao Željko Mitrović, vlasnik srbijanske PINK televizije, koji je medijima prenio informaciju da je film Angeline Jolie priča o silovanjima iz proteklog rata u BiH u kojoj se silovana Bošnjakinja zaljubljuje u svog silovatelja, srpskog vojnika. Mitrović je, navodno, pregovarao o pružanju usluga producentima filma Angeline Jolie u svom filmskom studiju kod Beograda, a kada su pregovori propali konstatirao je kako u projektu ionako ne želi sudjelovati zbog prijeporna scenarija. Kazao je kako je informaciju o sadržaju scenarija dobio od svog pouzdanog izvora kojega nije želio imenovati no ipak je oprezno dodao kako se "može dogoditi i da se pojavi potpuno drugačiji scenarij".

Za udrugu "Žene-žrtve rata" i Mitrovićeva su nagađanja međutim bila dovoljna. "U scenariju smo mi, žrtve, prikazane na način kao da smo dragovoljno pristale na silovanje. Naravno da ćemo bojkotirati film jer nam je Angelina nanijela ogromnu bol i vratila nas u 1992. godinu", kazala je Hasečić.

Ona i druge članice njene udruge tražile su uz posredovanje UNHCR-a da se sastanu s Jolie i kažu joj što ih muči.

Voditelj misije UNHCR-a u BiH Naveed Hussain izjavio je kako ta organizacija nema ništa sa sadržajem filma, no podsjetio je na činjenicu koliko je dolazak Angeline Jolie u BiH značio za skretanje pozornosti na neriješene probleme koje još uvijek imaju na tisuće prognanih i raseljenih u toj zemlji.

UNHCR je ipak proslijedio pismo iz Sarajeva Angelini Jolie koja je udruzi "Žene-žrtve rata" poručila kako je ne bi trebali osuđivati prije nego što vide film.

"Nikada ne bih olako shvatila užase rata", poručila je Jolie izrazivši spremnost da se sastane s članicama udruge kada dođe u Sarajevo.

Vezane vijesti

Ranojutarnje pressice u podne i propala 'maskarada'

Ranojutarnje pressice u podne i propala 'maskarada'

Ne volim konferencije za novinare koje počinju prije 13 sati. Rekao je to Brad Pitt u utorak u Cannesu, bilo je 11.20, ali, htio-ne htio, morao je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika