13.10.2010. / 15:05

Autor: Boris Bilas

Horvatinčićeve novine: Prosvjednike uspoređuje sa štakorima a svoj centar naziva 'trovačkim'

U potpisu ispod jedne fotografije koja prikazuje kako će izgledati Cvjetni trg nakon završetka radova stoji potpis: "Pročelje TROVAČKOG centra Cvjetni."

Pozivnica na žurkuPozivnica na žurkuOčito je kako više ne postoje prepreke u ostvarivanju kontroverznog projekta Tomislava Horvatinčića na Cvjetnom trgu, pa je poduzetnik odlučio sa svojim istomišljenicima proslaviti završetak 'armirano betonskih radova' na gradilištu.

Naime, Horvatinčić je ovih dana odaslao pozivnicu svojim poslovnim partnerima i prijateljima u kojoj ih poziva da se odazovu 'skromnoj proslavi' što će se dogoditi 15. listopada (ovaj petak) u predvorju Cvjetnog gdje će, kako piše na pozivnici, 'zajednički nazdraviti prizoru'.

Pozivnica za žurku u petak

Osim same poruke koju je poslao svojim 'dragim prijateljima i partnerima', Horvatinčić je pažnju privukao ilustracijom koja se razliježe po ovoj pozivnici: uz prigodno slovo, i zaglavljem koji ne ostavlja mjesto dvojbi o čemu je to riječ ("Pozivnica"), pozivnica je ukrašena prigodnim apelom 'I want you' i slikom Ujaka Sama, kultnom personifikacijom američke nacije i njihove vladalačke nomenklature, s čijim se prijetećim pogledom i uperenim kažiprstom vabilo mladiće da se aktivno pridruže Prvom i Drugom svjetskom ratu.

Karikatura sa 'drugovima', odnosno prosvjednicima protiv projekta CvjetnoKarikatura sa 'drugovima', odnosno prosvjednicima protiv projekta CvjetnoPremda Ujak Sam malčice sliči na tajkuna Tomislava Horvatinčića, provjerom autentičnog plakata pokazalo se kako Hoto Grupa u ovom slučaju nije prionula nikakvoj fotomontaži.

Zanimljivo je kako je uz pozivnicu Horvatinčićeva Hoto grupa tiskala i izdanje vlastitih novina pod imenom Agramer Cvietni. Prvi i zasad jedini broj ovih besplatnih novina datiran je na 15. listopada ove godine i obiluje zanimljivim sadržajem u kojem se Horvatinčić obračunava sa prosvjednicima i svima onima koji su protiv njegovog projekta, te isti veliča na različite načine.

Ovako izgleda 'Pročelje trovačkog centra'Ovako izgleda 'Pročelje trovačkog centra'Sama naslovnica stilski (i gramatički) je prilagođena novinskim izdanjima iz prve polovice 20 stoljeća: Uz zgodan moto "Brez prirodne slobode, kano riba brez vode", naslovnica sadržava i sliku Petra Preradovića uz njegovu zbirku 'Pervenci'

'Drugovi, Varšavska je pala'

Pravi primjer obračuna s neistomišljenicima nalazi se na posljednjoj strani. Karikatura štakora u smeću popraćena uz tekst: "Drugovi! Varšavska je pala! Moramo tražiti novu lokaciju!", što je očigledna aluzija na građane koji su sudjelovali u višednevnim prosvjedima protiv ovakvog projekta u centru Zagreba.

Naslovnica Agramera CvietniNaslovnica Agramera CvietniOsim toga zanimljiv je i jedan mali nepotpisan članak u kojem se autor sprda sa Dolores Lambašom i Vlatkom Pokos, sadašnjom i bivšom djevojkom Dikana Radeljaka, inače vlasnika stana na Cvjetnom trgu tik do Horvatinčićevog centra.

Tu je dakako i veliki intervju s arhitektom Borisom Podreccom zaslužnim za projekt na Cvjetnom, pod naslovom 'Donio sam anarhiju', u kojem on brojne kolege iz struke i gotovo sve najuglednije arhitektonske udruge u Hrvatskoj koje su se također usprotivile ovakvom projektu naziva 'diskutantima i malim teoretičarima arhitekture'

No, uz obilje materijala, svakako jedan od najzanimljivijih je detalj koji se nalazi u temi pod nazivom "Vodič kroz Cvjetni: od H&M-a do Penthausea". Greškom ili ne, ispod jedne od fotografija koje prikazuju kako će izgledati ovaj lifestyle centar kada bude zgotovljen, stoji ovaj potpis: "Pročelje TROVAČKOG centra Cvjetni."

Vezane vijesti

Zvao Karamarka i Bandića zbog Horvatinčića

Zvao Karamarka i Bandića zbog Horvatinčića

Na Općinskom sudu u Šibeniku danas je nastavljeno suđenje zagrebačkom poduzetniku Tomislavu Horvatinčiću zbog izazivanja teške pomorske nesreće 16.… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 13.10.10. 16:00

Pa nije puno ni pogriješio sa nadimkom.Samo štakori nemaju značajku samo kao nešto što je loše i odvratno.Štakori su najprilagodljivija vrsta na sve okolnosti i uvjete u kojima se zateknu.A to Horvatinčić nebi smio zanemariti.No on će svoje namjere i ciljeve ostvariti jer hrvatske vlade ubrzano rade na uspostavio neokapitalizma.Tako da mali čovjek ustvari nema šanse sa svojim "zanovijetanjima"!


registracija
14/11/07

laufer, 13.10.10. 17:15

Grad i Država su odobrili gradnju.
Ljudi koji su odobrili gradnju iz Grada i Države su izabrani od građana Grada i Države.
Više puta.

Željeli ste - dobili ste.
Pa vidite za ubuduće.


registracija
30/8/10

DarkoUSA, 13.10.10. 20:18

Ionako ce na kraju vlasnik biti Hypo banka.Ili je ovo mozda plan od prvog dana


registracija
17/12/08

anamarijak, 13.10.10. 21:36

Ma pustite više čovjeka da radi svoj posao, on barem nešto stvara. Drugi samo uništavaju!


registracija
26/7/09

odredjen, 17.10.10. 22:15

svaka cast Horvatincicu na projektu, a posebice na medijskoj promociji - ovaj Agramer Cvietni je i kreativno i idejno pun pogodak! A novinari Nacionala su samo jos vise podigli njihov efekt, uz sto su me jos dobro i nasmijali. Samo naprijed Tomo!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika