13.10.2010. / 14:24

Autor: Hina

Milanović: Hrvatska mora prestati biti talac HDZ-ovih unutarstranačkih sukoba

Zamoljen za komentar Sanaderova svjedočenja, rekao je da je najbolji komentar upravo sve ono što je jučer rečeno na istražnom povjerenstvu, u kojemu su SDP-ovi članovi, ustvrdio je, odradili dobar posao.

Zoran MilanovićZoran MilanovićPredsjednik SDP-a Zoran Milanović ocijenio je danas da je i iz jučerašnjeg svjedočenja bivšeg premijera Ive Sanadera pred istražnim povjerenstvom vidljivo da je Hrvatska talac unutarnjih sukoba u vladajućem HDZ-u, a strankama koje čine vladajuću koaliciju poručio je da potporom vladi postaju asistenti u tim sukobima te preuzimaju odgovornost za nastavak nereda u državi.

"Svaka stranka može imati svoje unutarnje probleme, i u Hrvatskoj i u bilo kojoj drugoj državi, ali kada cijela zemlja i njezino funkcioniranje postane talac sukoba u jednoj stranci, u ovom slučaju u HDZ-u, onda to nije dobro i onda to mora prestati", izjavio je Milanović novinarima u SDP-ovoj središnjici.

Upitan kako gleda na ustrajne demantije iz vlade i HDZ-a da je premijerka Jadranka Kosor, tada kao potpredsjednica vlade, sudjelovala na spornim sastancima o privatizaciji Ine, iako je i Sanader jučer izjavio da im je nazočila, odgovorio je: "Tu netko ne govori istinu", te ocijenio da bi se premijerka o tome trebala očitovati pred povjerenstvom.

"Nije dobra izjava da premijerka ima važnijeg posla. Slažem se da i ona i vlada imaju jako važnog posla, nisam siguran da ga rade dobro i da ga uopće rade, ali svatko bi u ovom slučaju trebao doći na povjerenstvo i odagnati sumnje koje postoje. Netko očito ne govori istinu. Ako istinu ne govori predsjednica Vlade Republike Hrvatske onda to nije dobro, a u zadnjih mjesec dana vidjeli smo u barem dva navrata da je veliko pitanje je li govorila istinu", kazao je Milanović.

Milanovića čudi zašto iz aktualne vlade uporno odbijaju bilo kakvu povezanost i odgovornost za ono što se događalo u drugoj fazi privatizacije Ine, a istovremeno, kaže, tvrde da je ugovor bio koristan za Hrvatsku i da je sve odrađeno po zakonu.

"Istovremeno svim silama nastoje dokazati da s tim nemaju nikakve veze, mada znamo da svaka vlada funkcionira kao kolektivno tijelo i da u svakoj vladi kada se odluke donose iza njih stoje svi oni koji su glasovali", naglasio je. "Predsjednica vlade ima priliku doći pred povjerenstvo i otkloniti sumnje, ali ključni problem u ovom trenutku je što se država bavi i živi u ozračju unutarnjih sukoba u HDZ-u, a na to nemamo pravo kao političari, za to Hrvatska nema vremena i to konačno treba prestati", rekao je predsjednik SDP-a.

Strankama i saborskim zastupnicima koji aktualnoj vladi daju formalnu potporu u Saboru i osiguravaju joj većinu Milanović je poručio da time preuzimaju odgovornost "i za nastavak ovog nereda, za sve ono loše što se u Hrvatskoj događa i da su ustvari asistenti u unutarnjim obračunima u jednoj političkoj stranci".

Naglasio je da su stranke jedan od temelja ustavnog poretka, da način na koji se u strankama radi, bira i dolazi na određene pozicije, jako puno govori o njima i kako će se one ponašati ako i kada dođu na vlast. "U ovom slučaju vidimo da jedna autoritarna stranka prolazi kroz krizu naslijeđa, da ta kriza traje već više od godinu dana i da je to već izašlo izvan okvira koji se može tolerirati. Hrvatska za to plaća cijenu", dodao je Milanović.

Zamoljen za komentar Sanaderova svjedočenja, rekao je da je najbolji komentar upravo sve ono što je jučer rečeno na istražnom povjerenstvu, u kojemu su SDP-ovi članovi, ustvrdio je, odradili dobar posao.

Za vladinu jučerašnju objavu ugovora o plinskom biznisu Milanović je kazao da je taj ugovor mogao i trebao biti objavljen i ranije, pa i odmah po potpisivanju.

No, naglasio je da ni vlada niti Sanader nisu odgovorili na pitanje zašto Hrvatska uz plinsko skladište nije preuzela i nalazišta plina. "Kao da kupujete naoružanje, tenkove, puške i drugu vojnu opremu, a ne kupite streljivo. Jedno bez drugog nema smisla, to su prazne puške", poručio je Milanović.

Vezane vijesti

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

Pravomoćna presuda u postupku koji se pred mađarskim sudom vodi protiv prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića bit će konačna točka orijentacije… Više

Komentari

registracija
27/4/10

fuzija2, 13.10.10. 14:54

Milanovic
SDP-ovci i HDZ-ovci moraju prestati
biti TALAC "jugojanjicarske mafije" sa kojom
rukovodi zloglasni veleizdajnik "mesic" i da
se zaustavi vasa pljacka HRVATSKOG dobra.


registracija
8/7/10

Maroje, 13.10.10. 14:56

Nema razlike među vama svi ste isti


registracija
2/12/09

gromco, 13.10.10. 15:00

onda zoki prestani lajat nego vishe odvedi taj narod na markojev trg. jerbo karavane idu a ti samo lajesh...
bitch


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika