15.10.2010. / 12:19

Autor: Hina

SKDD: Porasla tržišna vrijednost dionica u rujnu

Statistika SKDD pokazuje da je tijekom rujna povećana i tržišna vrijednost obveznica uvrštenih u depozitorij, dok je tržišna vrijednost komercijalnih zapisa smanjena

Povećana je vrijednost tržišta dionicaPovećana je vrijednost tržišta dionicaUkupna tržišna vrijednost 1.151 vrijednosnog papira iz depozitorija Središnjeg klirinško depozitarnog društva (SKDD) iznosila je na kraju rujna ove godine 292,7 milijardi kuna, što je 1,7 posto više nego krajem kolovoza.

Pritom je tržišna vrijednost 983 dionice hrvatskih tvrtki uvrštenih u depozitorij SKDD-a na kraju rujna bila za 2,3 posto veća u odnosu na kolovoz.

Po podacima iz mjesečne statistike SKDD-a, tržišna vrijednost dionica krajem rujna iznosila je 221,9 milijardi kuna.

Statistika SKDD pokazuje da je tijekom rujna povećana i tržišna vrijednost obveznica uvrštenih u depozitorij, dok je tržišna vrijednost komercijalnih zapisa smanjena.

Podaci za kraj rujna odnose se na 60 obveznica, a tržišna vrijednost obveznica na kraju devetog mjeseca iznosila je 46,5 milijardi kuna, što je 0,69 posto više nego krajem kolovoza (kada je bilo 59 obveznica).

Komercijalnih zapisa bilo je 106, a tržišna vrijednost komercijalnih zapisa na kraju rujna iznosila je 24,3 milijardi kuna, što je za 0,85 posto manje nego koncem kolovoza (kada je bilo 110 komercijalnih zapisa).

Podaci SKDD-a pokazuju i da je krajem rujna 57,14 posto hrvatskih vrijednosnih papira, mjereno njihovom tržišnom vrijednošću, bilo u vlasništvu domaćih osoba, dok je taj udio krajem kolovoza iznosio 57,66 posto.

Udio koji imaju domaće fizičke osobe krajem rujna je iznosio 10,12 posto (krajem kolovoza bio je 10,25 posto), dok je udjel domaćih pravnih osoba smanjen sa 47,41 posto na 47,02 posto.

Udio stranih osoba istodobno je povećan sa 30,96 posto koliko je iznosio na kraju kolovoza na 31,70 posto na kraju rujna ove godine, dok se pod kategorijom 'ostali' vode ulagatelji u 11,15 posto hrvatskih vrijednosnica.

Vezane vijesti

"Omogućavate daljnju tajkunizaciju poduzeća"

"Omogućavate daljnju tajkunizaciju poduzeća"

Saborska oporba usprotivila se danas izmjenama Zakona o upravljanju državnom imovinom koje predlaže Vlada, ističući kako se sustav radničkog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika