15.10.2010. / 14:37

Autor: Hina

U Kamenskom ponovno uključena struja, radnice odrađuju otkazni rok

Posao trenutno odrađuju sve radnice, osim onih koji su na bolovanju, a nakon otkaznog roka od 30 dana dio njih bi mogao dobiti ugovor o radu na određeno vrijeme, ovisno o tomu koliko će biti novih narudžbi

Strojevi u Kamenskom ponovno rade (Slavko Mindžor/PIXSELL)Strojevi u Kamenskom ponovno rade (Slavko Mindžor/PIXSELL)U tekstilnoj tvornici Kamensko d.d. u stečaju jučer je ponovno pokrenuta proizvodnja jer je uključena struja, koju je HEP prošli tjedan bio isključio zbog dugova, tako da je 430 radnica počelo dovršavati ranije narudžbe kupaca i odrađivati svoj otkazni rok od 30 dana nakon što je tvornica otišla u stečaj.

Radnice su 29. rujna započele štrajk, tražeći isplatu pet neisplaćenih plaća i pokretanje stečaja, a prestali su štrajkati 12. listopada, kada je otvoren stečaj.

Trgovački sud u Zagrebu za stečajnog upravitelja imenovao je Zdravka Mitaka koji sada provodi stečajni postupak, koji uključuje i raskide ugovora o radu sa svim radnicima.

Posao trenutno odrađuju sve radnice, osim onih koji su na bolovanju, a nakon otkaznog roka od 30 dana dio njih bi mogao dobiti ugovor o radu na određeno vrijeme, ovisno o tomu koliko će biti novih narudžbi i hoće li se dio ranijih kupaca vratiti, kazao je Hini regionalni koordinator Sindikata tekstila Željko Šegina.

U sindikatu se nadaju da će biti novih narudžbi jer bi to značilo stvaranje osnove za stečaj s preustrojem, što radnice priželjkuju.

Nakon otkaznog roka radnice će moći dobiti i prvu plaću iz tvrtke u stečaju, što bi im bio prvi prihod nakon pola godine.

No, za dio njih posla vjerojatno neće biti pa će se morati prijaviti na Zavod za zapošljavanje i čekati svoja prava iz stečajnog postupka.

Za ranije neisplaćene plaće morat će pričekati utvrđenu zakonsku proceduru. Naime, Trgovački sud mora zakazati ispitno ročište na kojem vjerovnici iznose svoja potraživanja, te izvještajno ročište gdje stečajni upravitelj prikazuje detaljnu ocjenu stanja u tvornici.

Za to mora obaviti vrlo detaljan uvid, prikupiti svu dokumentaciju, što je jako opsežan posao i ne vjerujem da ga je moguće napraviti do kraja godine, kaže Šegina.

Tek nakon toga radnici podnose svoja potraživanja Agenciji za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca, koja obavlja obradu i isplatu za svakog pojedinačno.

Po Zakonu o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavca radnice Kamenskog mogu očekivati isplatu triju minimalnih plaća, koje za tekstilce iznose 2.729 kuna bruto (što je oko 2.100 kuna neto) te pola iznosa zakonske otpremnine, koja se izračunava za svaku ponaosob.

Ta je isplata u nadležnosti Agencije, a sva ostala potraživanja idu u stečajnu masu odakle se naplaćuju i ostali vjerovnici.

Vezane vijesti

"Namjerno rušenje Brodotrogira"

"Namjerno rušenje Brodotrogira"

Čelnici sindikata u Brodotrogiru zatražili su danas od prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića da se žurno očituje o… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 15.10.10. 15:28

Je li podnesena kaznena prijava,barem po NN počinitelju,za otuđene strojeve u milijunskoj vrijednosti.?Dok su opljačkane jadnice(pardon radnice)štrajkom pokušavale spasiti goli opstanak.Možda i jeste ali nevjerujem da će počinitelj biti ikada otkriven.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika