18.10.2010. / 11:14

Autor: Hina

Slučaj Pukanić: 'Mafalani mi je najavio zločin, ali nisam prijavio zbog bojazni da će mi se kolege smijati'

Na suđenju optuženima za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića uz Šipušića će svjedočiti i njegove kolege koje je optuženi Mafalani također spomenuo u svojoj obrani

Amir MafalaniAmir MafalaniZagrebački policajac Nenad Šipušić potvrdio je danas na suđenju za ubojstvo Ive Pukanića da mu je trećeoptuženi Amir Mafalani desetak dana prije atentata najavio da će se "u središtu grada dogoditi nešto veliko".

Mafalani je u svojoj obrani prošlog tjedna kazao da je policajcu Šipušiću, kojega je znao od ranije, kazao da je čuo kako se priprema ubojstvo. Razgovor s policajcem Mafalani je navodno zatražio nakon što je prvooptuženi Robert Matanić i njemu zaprijetio da će ga ubiti.

Šipušić je na sudu potvrdio da mu je Mafalani najavio kako se "sprema nešto veliko u središtu grada", no navodno nije rekao gdje će se to dogoditi i tko bi trebao biti žrtva ili počinitelj.

"Podaci koje mi je dao su bili nedostatni da bilo što povežem ili pokrenem", kazao je Šipušić. Dodao je da je Mafalaniju savjetovao da ostane u vezi s Matanićem kojega je naveo kao svoj izvor informacija.

Na pitanje sutkinje kako to da nije prijavio najavu zločina, posebno što je nekoliko dana ranije ubijena Ivana Hodak, Šipušić je kazao da u policiji postoji naputak da se uopćena izvješća ne sastavljaju.

"Prije ubojstva ništa nisam htio pričati da ne bih izazvao podsmijeh kolega. Kasnije sam bio u dvojbi da odem u odjel Organiziranog kriminala i prijavim kontakte s Mafalanijem, ali nisam htio doći nepozvan da se ne bi protumačilo kako sam se došao opravdavati", kazao je Šipušić.

Pojasnio je da je s Mafalanijem kontaktirao preko mobitela upisanog na svoje ime pa je bio siguran da će policajci u istrazi doći i do njega.

"Znao sam da će doći do mene i nisam imao razloga požurivati", odgovorio je Šipušić na primjedbu sutkinje da bi ranijom prijavom možda ubrzao rad na slučaju. Konačno policija je sa Šipušićem razgovarala tek mjesec ili dva nakon ubojstva.

Posljednji svjedok, policajac Boris Novak kazao je da nema saznanja je li trećeoptuženi Amir Mafalani svom poznaniku u policiji Nenadu Šipušiću najavio atentat na Pukanića, kako je Mafalani kazao u svojoj obrani.

No, njegov ranije ispitani kolega Domagoj Anić, koji je kao šef krvnih delikata radio na ubojstvu Ivane Hodak, tvrdi kako je od Mafalanija čuo da je Šipušiću prije atentata kazao da će nešto dogoditi u Zagrebu, ali bez ikakvih detalja.

No, otkrio je da je Mafalani još 2005. dolazio u USKOK svjedočiti o zločinima za koje je Robert Matanić bio optužen u Bugarskoj, kako bi Hrvatska zatražila njegovo izručenje nakon što je uhićen u Srbiji.

Na tužiteljevo pitanje je li Mafalani spominjao ubojstvo Hrvoja Petrača i njegovih sinova, Anić je kazao da je bilo govora da je Matanić zaprimio narudžbu za neku likvidaciju, ali da ni "to nije bilo definirano".

"Navodno je htio angažirati i Mafalanija, a bilo je spomena Petrača i Turaka", kazao je Anić.

Priču da je osim Pukanića grupa optuženih planirala i ubojstvo Hrvoja Petrača te njegova sina na sudu je iznio krunski svjedok Tomislav Marjanović, nakon čega je USKOK to uvrstio i u optužnicu.

Suprotno Mafalanijevoj obrani Anić je pred sudom kazao da Mafalaniju nikada nije rekao da bi Pukanić bio živ da je umjesto Šipušiću svoje sumnje o pripremi atentata ispričao njemu.

Vezane vijesti

Matanić i Mafalani pravomoćno osuđeni za Pukanićevo ubojstvo

Matanić i Mafalani pravomoćno osuđeni za Pukanićevo ubojstvo

Vrhovni sud potvrdio je osuđujuću presudu Luki Mataniću i Amiru Mafalaniju zbog sudjelovanja u ubojstvu suvlasnika "Nacionala" Ive Pukanića, a od… Više

Komentari

registracija
2/12/09

gromco, 18.10.10. 13:40

za ovog pandura nema opravdanja. postoji u nashem zakonu neshto poput reagiranje po sluzbenoj duznosti koju je on otcito propustio zbog kako on kaze srama... neoprostivo!. pandura izbaciti iz policije. nakon doushnikove informacije se trebalo i moralo postupati. mozda bi puki bio danas josh ziv. al kako to biva u hrvatskoj nikom nisht se nebu desilo.. ali i nitko nish nezna :))))))
bitch


registracija
11/1/10

fluid, 18.10.10. 15:04

Zamjenik načelnika policije !!!???Je li sada jasno kakvi aparatčici rade kao rukovoditelji policije.?Eto to tvrdim već 20 godina.Takvi podnose kaznene prijave i potpisuju Zahtjev državnom odvjetništvu za pokretanje postupaka.Zamislite kakav je to kvalitet.Točno takav da na kraju kaznene prijave budu odbačene kao neosnovane.I sud je nakon toga čist !Jer izvršni organ vlasti-policija nije uradila svoj dio(a to je početna najvažnija pozicija procesa kaznene odgovornosti počinitelja kaznenog djela).Čovjek očigledno zalutao u policiju ali pošto je najvjerovatnije,bio podoban,eto nam vrlog policajčine.No nije on kriv nego sustav policije koji i dalje treba podobne i poslušne i policajce,a posebno rukovoditelje.Tako se manipulira sa događajima u Hrvatskoj već na najnižoj razini.Kasnije slučaj dijametralno postane neupotrebljiv za kazneni progon.Ili blagu kaznu-"usljed nedostatka dokaza"!.


registracija
12/5/10

kajsija56, 18.10.10. 19:50

A da se razmotri i ova verzija: policajac je napravio sve po PS-u, to se zataškalo, svi to znaju već 22 mjeseca kada je obavljen razgovor s njim i nikom ništa. Čovjek je priznao da je znao (svaka mu čast) i preuzeo je svu krivnju za nepostupanje na sebe i time čuva leđa nadređenima, a sebi čuva radno mjesto. Vidi se da ne govori istinu i nevjerojatno je da ne bi poduzeo što treba.


registracija
30/8/10

TonyP, 19.10.10. 02:18

Znao sam da će doći do mene i nisam imao razloga požurivati". Jel tu netko lud ili mu noge smrde?


registracija
30/8/10

TonyP, 19.10.10. 02:24

s ovakvim pristupom cudno da ne stradavaju i vise. ako je nesto bilo najavljeno veliko moglo je biti i atentat na politicku osobu, u vrhu vlasti. komu je povjereno cuvati poredak? kao da je problem istresti sto se veliko sprema i poduzeti mjere prisluskivanja i pracenja da se utvrde detalji. inace se policija svodi na CSI odjel.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika