18.10.2010. / 16:36

Autor: Kristina Gaćarić

Počinje festival Ekstravagantnih umova

Festival kroz izložbe, predstave, performanse, filmove i simpozije propituje što znači biti obilježen kao "mentalno poremećen" ili "intelektualno nesposoban" subjekt

David Hoyle - Na kaucu s Davidom Hoyleom David Hoyle - Na kaucu s Davidom Hoyleom Od 20. do 24. listopada u Pogonu jedinstvo u klubu Močvara održat će se međunarodni festival mentalnog zdravlja - Ekstravagantna tijela: Ekstravagantni umovi.

Festival kroz izložbe, predstave, performanse, filmove i simpozije propituje što znači biti obilježen kao "mentalno poremećen" ili "intelektualno nesposoban" subjekt.

Po kojim se kriterijima određuje tko je "mentalno zdrav" ili "intelektualno sposoban", te tko postavlja te kriterije? Kako je moguće znanstveno "dokazati" mentalnu bolest i očituje li se njena patologija kroz tijelo na način da ju je moguće otkriti medicinskim instrumentima?

Interdisciplinarni festival Ekstravagantna tijela: Ekstravagantni umovi pokrenuo je organizacijski i kustoski tim "Kontejner" 2007. godine kao trijenalni projekt čije se svako izdanje usredotočuje na posebnu tematiku. Ovogodišnje izdanje festivala Ekstravagantni umovi naglašava društvene implikacije psihičkih bolesti i poremećaja te nudi umjetničku i diskurzivnu platformu za preispitivanje problematike mentalnog zdravlja iz perpektive onih koji su i sami obilježeni kao osobe s psihičkim poremećajima i intelektualnim teškoćama.
Na festivalu će nastupiti gosti iz Engleske, Poljske, Italije, Amerike, a neki od hrvatskih izvođača su Mario Kovač, Ivana Sajko, Siniša labrović, Amela Frankl.

Mario Kovač napravio je koncept, režiju i glazbu za scensko događanje "Neću više biti zarobljen u sebe" inspirirano knjigom Birgera Sellina, kojem je u drugoj godini života dijagnosticiran autizam. Do svoje devetnaeste godine odbijao je bilo kavu komunikaciju sa svijetom , a roditelji su ga bezuspješno vodili na terapije u različite klinike i ustanove. Na prijedlog jedne liječnice, Sellin započinje terapiju pisanjem. Ispočetka piše kratke i nesuvisle opaske, no s vremenom njegovi tekstovi poprimaju smisao i svojevrsnu stravičnu, bizarnu ljepotu, pružajući uvid u svijet "ljudi sanduka" (kako on sebe naziva). Neslućena bol i spoznaje kojima je izložen u svom autističnom "zatvoru" predstavljaju potresno svjedočanstvo koje dokazuje da osobe s autizmom nisu intelektualno inferiorne osobe , već da su naprosto zarobljene u disfunkcionalnim tijelima.

U predstavi sudjeluju Sven Jakir te korisnici i djelatnici Centra za autizam - Zagreb. Namjera ovog projekta je skretanje pozornosti javnosti na novootkrivene medicinske spoznaje, kao i na mjesto u društvu na kojeg imaju pravo autizmom označeni pojedinci.

Nakon Zagreba, festival će se održati u Dubrovniku, Sarajevu, Beogradu i Skopju. Više iformacija dostupno je na www.kontejner.org.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika