20.10.2010. / 14:01

Autor: Martina Čizmić, Hina , Nacional.hr

Crveno svijetlo za referendum: 'Građani svoje demokratsko pravo trebaju tražiti na ulici'

U narednih godinu dana u proceduru ne smije se uputiti zakonski prijedlog koji bi bio suprotan potvrdnom odgovoru na predloženo referendumsko pitanje, osim ako se o tom prijedlogu prethodno ne provede referendum

Sindikalisti su ostali kratkih rukavaSindikalisti su ostali kratkih rukavaKao što je to bilo i najavljivano proteklih dana, Ustavni sud donio je odluku prema kojoj nema razloga za raspisivanje referenduma o izmjenama Zakona o radu.

Sud je zaključio da su pretpostavke za raspisivanje referenduma o odredbama ZOR-a o kolektivnom pregovaranju prestale kad je vlada iz zakonodavne procedure povukla prijedlog izmjena ZOR-a, ali i da se u narednih godinu dana u proceduru ne smije uputiti zakonski prijedlog koji bi bio suprotan potvrdnom odgovoru na predloženo referendumsko pitanje, osim ako se o tom prijedlogu prethodno ne provede referendum.

'Vlada uvažila volju birača'

Ustavni suci obrazlažu da je Organizacijski odbor u formalnom zahtjevu za raspisivanjem referenduma referendum vezao uz prijedlog izmjena ZOR-a, koje je vlada povukla iz procedure, i time je vlada, tumači Ustavni sud, uvažila volju birača izraženu kroz 717.149 valjanih potpisa na sindikalnu inicijativu.

Jasna Omejec je, na kraju sjednice Ustavnog suda, kazala da je medijsko izvještavanje o odluci prije nego je donesena "samo još jedan primjer koji pokazuje trenutno vrlo loše stanje u hrvatskom javnom životu".

Matijašević: Odluka je protuustavna i protuzakonita, tražimo ukidanje Ustavnog suda

Izjave članova sindikalnog Organizacijskog odbora protumačila je kao "svjesnu i namjernu poruku koja poziva na odbacivanje Ustavnog suda kao vrhove institucije države".

Rušilačke poruke sindikata

"Poruka jednog člana Organizacijskog odbora da će sindikati znati ubojito odgovoriti je prijeteća. Ona poziva na rješavanje problema u ovom društvu neprihvatljivim sredstvima", rekla je Omejec, pozivajući građane da "ne nasjedaju na rušilačke poruke ambicioznih pojedinaca kojima očito nije u interesu da se društveni problemi u našoj zemlji rješavaju na način na koji to traži Ustav".

"Taj poziv osobito upućujem onim časnim biračima koji su sa svojih 717.149 potpisa doprinijeli da se uređenje jednog važnog područja u političkom životu države - a to je referendumsko pravo - pomakne s mrtve točke", poručila je Omejec.

Ustavni sud odbija referendum, sindikalisti najavljuju: 'Znat ćemo ubojito odgovoriti'

Naglasila je da je sindikalni Organizacijski odbor, a ne Ustavni sud, u Sabor poslao relevantni pravni dokument kojim je referendum vezao uz prijedlog izmjene ZOR-a, koji je vlada u rujnu povukla iz zakonodavne procedure, čime su, po tumačenju Ustavnog suda, prestale pretpostavke za raspisivanje referenduma.

"Činjenica da su članovi Organizacijskog odbora naknadno odstupili od vlastitog utvrđenja koji su samo naveli u formalnom zahtjevu za raspisivanje referenduma upućenom predsjedniku Sabora i da danas javno zastupaju suprotno stajalište da svrha postoji i da predmet još postoji, iznova pokazuje stupanj njihove nevjerodostojnosti, nedostatak demokratičnosti i političke kulture", ocijenila je Omejec.

Dodala je da izvrtanje i prešućivanje činjenica manipulira onima koji u te činjenice nisu upućeni. "Takvo postupanje protivno je samom konceptu referenduma i u hrvatskom i u međunarodnom pravu i nikako nije prihvatljivo u demokratskom društvu utemeljenom na vladavini prava", zaključila je Omejec.

Lesar: Odluka je očekivana

Reagirao je i predsjednik Hrvatskih liberala Dragutin Lesar koji se očekivano ne slaže s odlukom Ustavnog suda.

"Odluka Ustavnog suda je za mene očekivana. Najavljivao sam i rekao da suci tog suda jako dobro osluškuju javni govor vladajućih, ali ono što je tragično za Hrvatsku je da je ova odluka i prije formalnog današnjeg odlučivanja bila poznata i sinoć. To dovoljno govori o vjerodostojnosti onih koji su o tome odlučivali", rekao je Lesar komentirajući današnju jednoglasnu odluku Ustavnoga suda.

Dodavši kako je ta odluka konačna te da se protiv nje formalno-pravno ništa ne može, Lesar je kazao kako sindikati referendum svejedno moraju provesti.

"Želim vjerovati da će i sindikati shvatiti da referendum mogu i moraju provesti, ali na drugačiji način. Mi ćemo im u tome pomagati", rekao je i upitan kako, odgovorio: "Na ulici, na gradskim trgovima, gradovima i ulicama. To je za Hrvatsku nužno potrebno i jedini je način da se obranimo od ovog nasilja, zabrane neposredne demokracije u Hrvatskoj".

Milanović: Arbitriranje o volji građana loše za demokraciju

Bilo kakvo arbitriranje o volji građana jako je loše za hrvatsku demokraciju, izjavio je predsjednik SDP-a Zoran Milanović, komentirajući odluku Ustavnog suda da nema pretpostavki za raspisivanje referenduma o Zakonu o radu.

"Za nas je inicijativa za raspisivanje referenduma neprijeporna, radi se o volji suverena, a to je hrvatski narod, hrvatski građani, i oni su tu volju vrlo jasno i nedvosmisleno iskazali davanjem ogromnog broja potpisa. U tom trenutku nitko, po našem mišljenju, ni na koji način nema pravo arbitritati, nema pravo ocjenjivati svrsishodnost i politički oportunitet referendumskog pitanja", rekao je Milanović novinarima u Saboru.

"Ustavni sud si je to pravo uzeo, a mi u demokratskoj državi ne možemo drugo nego da tu činjenicu prihvatimo i da sutra, ako nam građani daju povjerenje i ako budemo u poziciji vlasti, izmijenimo određene propise koji će ubuduće ovakvo arbitriranje onemogućiti. Ovo je jako loše za hrvatsku demokraciju", dodao je.

Upitan smatra li da je riječ o političkoj presudi, odgovorio je kako se, po njegovu mišljenju, mora raditi o političkom arbitriranju.

"Da, ovo je politička odluka, ovdje se ne radi o nekom običnom zakonu ili propisu, ovdje se radi o referendumu kao jednom od temeljnih instituta demokracije, i to posebnoj, naprednoj vrsti referenduma koji se raspisuje nakon zahtjeva građana, a ne na inicijativu Sabora", ustvrdio je Milanović.

Naglasio je da je pitanje referenduma vrhovno političko pitanje, te da je stoga i svaka ocjena svrsishodnosti referendumskog pitanja političko arbitriranje. "Da, u nekim situacijama, nažalost, i Ustavni sud dobiva priliku da o tome govori, a to nije dobro, to treba promijeniti i u hrvatskom Ustavu i u hrvatskim zakonima. Nemam dobro mišljenje o ovome što se radi", poručio je.

Upitan vjeruje li da je vladajući HDZ na bilo koji način utjecao na odluku Ustavnog suda, Milanović je odgovorio: "Nemam jatake ni doušnike nigdje, pa ni na Ustavnom sudu. Prema tome, na to pitanje ne mogu odgovoriti, mogu samo komentirati presudu."

Vezane vijesti

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Predsjednik sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu "Preporod", Željko Stipić, najavio je mobiliziranje članstva do jeseni zbog vladina prijedloga… Više

Komentari

registracija
27/4/10

fuzija2, 20.10.10. 11:24

Sindikalci u zvaljama "jugojanjicarske mafije"
sa kojom rukovodi zlocinac i kriminalac mesic.


registracija
26/11/09

abar, 20.10.10. 11:38

Hebeš ustav kada ga i ti ne poštuješ..da je naroda već vas odavno nebi bilo na vlasti


registracija
21/3/10

arcanius, 20.10.10. 12:07

prčija od ržave, prčija od suda....
izgleda da se narod shvaća ozbiljno jedino kad se pale automobili i kamenuje državne ustanove....


registracija
9/5/10

lolobrigita, 20.10.10. 12:11

A da damo državljanstvo nekolicini Francuza?


registracija
2/12/09

gromco, 20.10.10. 12:31

Qurtcina od drzave. najbolje da naziv drzave promjenimo u "republika hadeze". samo otcito je ovdje nema narod drzavu, nego je hadeze taj koji ima drzavu!.
bitch


registracija
5/3/10

starimudrac, 20.10.10. 12:49

razlog ne treba ni postojati. dovoljna je inicijativa i ako se zadovolje rigorozni uvjeti za ostvarivanje prava na referendum (dovoljan broj potpisa u kratkom vremenu), onda referenduma mora biti. na primjer : ima li smisla tražiti referendum kojim bi se odredilo da svi ministri moraju imati najviše dvije noge ? netko (ustavni sud) bi rekao da je to glupo. međutim, u povijesti je već bilo konja senatora . ili referendum o EU. jošnam nisu otvorili vrata, ponudili da uđemo, ali zašto se ne bi moglo unaprijed referendumom odbiti ili prihvatiti ulazak ?


registracija
28/4/10

Zvonko, 20.10.10. 13:23

Ne ulazeći u samu odluku suda, te je ne komentirajući, jedva čekam Ivu Yusipovića zvanog PravDA da čujem njegov komentar. Jer, kada se oglasio o Matvejeviću, pljunuo je na Sud, kada je odluku Suda osporavao HDSSB i Glavaš onda je HDSSB stranka koju treba zabraniti jer eto ne poštuje Sud, i treba prekinuti sve koalicijske ugovore s HDSSB-om na lokalnoj razini. Sad SDP opet prigovara na odluku ustavnog suda. Brate mili, kada nam predsjednik i stranke ne poštuju ustavni, pazi ustavni sud, pa šta da ja "mali" onda kažem?


registracija
1/1/70

, 20.10.10. 13:47

Ustavni sud svatko normalan postuje ako su suci tog istog suda birani po kriterijima strucnosti,postenja....a posto svi znademo da su oni Šeksova ekspozitura lopovcina,a svi opet znademo tko je Šeks...taj sud i te suce nitko pametan ne uzima za ozbiljno.Banda lopovska.
Njih treba rusiti kao i Šeksa....zna se đe je bandi mjesto.


registracija
1/1/70

, 20.10.10. 14:04

Samo one suce koji su birani po strogim kriterijima struke.....njih se MORA uvazavati...a ove lopovcine koje je vladajuca garnitura birala da stiti njihove guzice i interese...takvi narodu nesmiju drzati nikakvu pridiku.Oni su za mene nitko i nista.Pa vidite da i oni 800.000 narodskih potpisa IGNORIRAJU...kao da ne znaju da je narodska uvijek zadnja.


registracija
1/1/70

, 20.10.10. 14:13

Paz'te ovo,sud ne uvazava 750.000...potpisa svojih građana..pa kad razmislim da je te sve poltronske nesposobnjakovice Šeks ugurao u taj sud..a svi znamo tko je šeks..kako onda ocekivati od ljudi koji misle svojom glavom,vide svojim očima,slusaju na svoje uši...da postuju odluke tih sudaca i tog suda? Kao prvo oni nisu birani na ljudski...nacin..a narodu drze predavanja.To ti je isto kad KRIMINALAC na sudu kaze ja nisam kriv...


registracija
30/6/10

petrus7, 20.10.10. 15:41

lolobrigita ima pravo. Kad već mi nemamo muda nešto napraviti daj da uvezemo one francuze da malo uvedu reda u lijepu našu. Možda je danas zbog toga i došao platini :-D


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika