21.10.2010. / 12:22

Autor: Deutsche Welle

EU banke uskoro bez pomoći države: 'Nepravedno je da građani moraju plaćati posljedice krize'

Članice EU-a ubuduće neće morati spašavati banke. Europska komisija predstavila je smjernice za postupak o insolventnosti banaka. U slučajevima krize troškovi spašavanja više se ne bi pokrivali novcem poreznih obveznika.

Michel Barnier; Foto: ReutersMichel Barnier; Foto: ReutersPouka i lekcija koju je povukla i naučila Europska unija iz financijske krize je uredan postupak o insolventnosti banaka. "Želim podsjetiti, da je spašavanje financijskog sustava imalo posljedice, a to su dugovi koje moraju platiti građani", rekao je povjerenik Michel Barnier i dodao kako je tako nešto s moralnog aspekta neprihvatljivo. "To je nepravedno, a za politiku porazno!", rekao je on.

Pouka i lekcija koju je povukla i naučila Europska unija iz financijske krize je uredan postupak o insolventnosti banaka. "Želim podsjetiti, da je spašavanje financijskog sustava imalo posljedice, a to su dugovi koje moraju platiti građani", rekao je povjerenik Michel Barnier i dodao kako je tako nešto s moralnog aspekta neprihvatljivo. "To je nepravedno, a za politiku porazno!", rekao je on.

Zbog toga je Barnier predstavio prijedloge za uredan postupak insolventnosti za velike europske banke. U slučaju krize ne smije više biti mehanizama koji vode ka nekontroliranoj insolventnosti ili spašavanju banaka od strane države. Ubuduće banke više neće biti sigurne u to da će ih podržati država.

Banke moraju osjetiti odgovornost

"Banke moraju osjetiti svoju odgovornost, a ako je došlo do problema, mora biti jasno, da su tada na redu vjerovnici i dioničari, a ne porezni obveznici", naglasio je Barnier.

Planovi ovog povjerenika temelje se na tri stupa: Banke i u stabilnom razdoblju moraju pismeno odrediti kako bi mogla izgledati insolventnost u iznimno teškom slučaju. Drugo, nacionalna nadzorna tijela dobila bi ovlasti smijeniti menadžere, raspustiti poslovne dijelove te smanjiti banku te treće, nadzornici bi mogli odlučiti o prisilnom preuzimanju. Pravila bi vrijedila za sve banke, od financijskih tvrtki preko zemaljskih banaka pa sve do štedionica.

Europski sustav na proljeće 2011.godine

Njemačka se upravo priprema za uvođenje takvog sustava, rekao je Barnier. Njemačka savezna vlada prihvaćanjem zakona o restrukturiranju i urednom obavljanju poslova kreditnih instituta, želi da banke ubuduće sudjeluju u troškovima akcija spašavanja. Prijedlozi za europski sustav Barnier namjerava predstaviti na proljeće 2011.godine.

"Za postojanje snažne europske financijske industrije od konkuretne je prednosti raditi u regiji, koja je inteligentno regulirana i koja je pod korektnim nadzorom", argumentira povjerenik Barnier. On je još jednom naglasio, kako je za njega važna prije svega preventiva. Krajem godine osnivaju se tri nove nadzorne institucije Europske unije za banke, osiguranja i burze. U srpnju je Europski parlament prihvatio zakon za ograničavanje bonusa za bankare. Strožijim kontrolama podliježu ubuduće i visoko spekulativni hedge fondovi i trgovina derivatima.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika