22.10.2010. / 12:37

Autor: Hina

Tjedan izraelskog filma u kinu 'Tuškanac'

Prvi film u programu, nagrađivani "Noodle" redateljice Ayelet Menahemiiz 2007., humoristična je priča o domaćici zrakoplova i napuštenom kineskom dječaku

Igranim filmom "Noodle" 25. listopada u kinu "Tuškanac" otvara se ciklus suvremenoga izraelskoga filma, u okviru kojega će se do 2. studenog prikazati šest filmova, izvijestilo je danas izraelsko Veleposlanstvo.

Prvi film u programu, nagrađivani "Noodle" redateljice Ayelet Menahemiiz 2007., humoristična je priča o domaćici zrakoplova i napuštenom kineskom dječaku.

Film "Slomljena krila" iz 2002. Nira Bergmana, prati živote jedne izraelske obitelji, devet mjeseci nakon smrti oca obitelji, dok je "Hod po vodi" iz 2004. Eytana Foxa priča o agentu Mossada čiji je zadatak pronaći ostarjelog nacističkog ratnog zločinca.

"Netko za trčanje", film Odeda Davidoffa iz 2006., utemeljen na romanu Davida Grossmana, govori o odrastanju i značenju istinskoga prijateljstva, a "Jeruzalemski sindrom" iz 2008. Emmanuela Naccachea i Stephanea Belaischa komedija je o Izraelu kakav dosad još nije prikazan.

Najnoviji film ciklusa je "Pitanje mjere" iz 2009. Sharona Maymona i Ereza Tadmora, o skupini pretilih ljudi koji odustanu od dijeta i ulaze u svijet sumo hrvača.

Filmski teoretičar Tomislav Kurelec ocijenio je kako je taj ciklus dobra prilika za upoznavanje jedne zanimljive kinematografije, ali i svakodnevna života u zemlji koju ponajviše doživljavamo samo kroz vijesti o sukobima na Bliskom istoku. Nakon velikih tema, posebno onih vezanih za položaj Izraela i njegov odnos prema Palestincima, izraelski se film prvenstveno koncentrira na pojedinačne ljudske sudbine, ustvrdio je.

Organizatori su izraelsko Veleposlanstvo i Hrvatski filmski savez.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika