22.10.2010. / 17:53

Autor: Hina

Bošnjaković: Razmišlja se o prekršajima za male količine droga

Bivši ministar pravosuđa Ivan Šimonović najavio je u travnju ove godine da će se novim kaznenim zakonom jasnije razlučiti prekršajna i kaznena odgovornost za isto djelo, a u međuvremenu policija i Državno odvjetništvo trebaju dogovoriti kako to rješavati

Dražen BošnjakovićDražen BošnjakovićMinistar pravosuđa Dražen Bošnjaković najavio je danas u Zagrebu mogućnost dekriminalizacije posjedovanja malih količina droga za osobnu uporabu kroz novi Kazneni zakon.

Ministar je to rekao na savjetovanju "Novine kaznenog prava", govoreći o novinama i reformi kaznenog zakonodavstva.

Dodao je i mogućnost da se državnom odvjetniku daju ovlasti kojima bi mogao odustati od kaznenog progona osoba zbog manje količine droge za osobnu uporabu, pa bi se to tretiralo samo prekršajno.

Podsjetio je pritom na presudu u "slučaju Maresti" kojom je Međunarodni sud za ljudska prava dosudio da se za isto djelo osoba ne može procesuirati kazneno i prekršajno.

Armanda Marestija Prekršajni sud u Pazinu osudio je na 40 dana zatvora zbog napada na jednu osobu, a zatim ga je i Općinski sud u Pazinu za isto djelo osudio na godinu dana zatvora. Maresti je zbog toga podnio tužbu Europskome sudu za ljudska prava, koji je presudio u njegovu korist.

Bivši ministar pravosuđa Ivan Šimonović najavio je u travnju ove godine da će se novim kaznenim zakonom jasnije razlučiti prekršajna i kaznena odgovornost za isto djelo, a u međuvremenu policija i Državno odvjetništvo trebaju dogovoriti kako to rješavati.

Vezane vijesti

Krivotvoritelj Gotovinine putovnice osuđen zbog krijumčarenja droge

Krivotvoritelj Gotovinine putovnice osuđen zbog krijumčarenja droge

Franjo Katavić, krivotvoritelj putovnice kojom se u bijegu koristio general Ante Gotovina, danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika