24.10.2010. / 16:56

Autor: Hina

Sindikat najavio postupak mirenja s Upravom, ako propadne moguć i štrajk u Glasu Istre

"Na zadnjem sastanku u sklopu kolektivnih pregovora, održanom u četvrtak, Faggian je najavio otkazima smanjiti masu plaća s 1,2 milijuna kuna bruto na oko 900 tisuća kuna. Time bi otkaz dobilo 40 radnika što je trećina ukupnog broja, dok će ostali dobiti plaće ispod svakog dostojanstva", rekla je Maša Jerin

Novinari Glasa Istre danas su se obratili kolegama iz drugih redakcija (Foto: Dusko Marušić/PIXSELL)Novinari Glasa Istre danas su se obratili kolegama iz drugih redakcija (Foto: Dusko Marušić/PIXSELL)Sindikalna podružnica Glasa Istre pokreće postupak mirenja i ako se s Upravom tijekom mirenja ne uspije dogovoriti u zakonskom roku, radnici Glasa Istre krenut će u štrajk, izvijestila je glavna povjerenica Sindikata novinara Hrvatske u Glasu Istre Maša Jerin na današnjoj konferenciji za novinare u Puli.

Po njezinim riječima pregovori o kolektivnom ugovoru traju gotovo pola godine a poslodavac nije ni u jednom trenutku pokazao da ima namjeru zaista pregovarati već, kako je rekla Jerin, "tvrdokorno ustraje na svim svojim zahtjevima, opstruira pregovore, ne odgovara na dopise sindikata te svojim ponašanjem jasno daje do znanja da ga uopće ne zanimaju prava radnika".

Sindikat napominje kako je novi vlasnik Glasa Istre trgovački lanac Puljanka, odnosno jedan od vlasnika i članova Uprave Albert Faggian, već kod preuzimanja tvrtke pokazao nepoštivanje zakona smanjivši plaće do 40 posto, jednostranom odlukom ukinuvši kolektivni ugovor te nepoštivanjem novih ugovora.

"Na zadnjem sastanku u sklopu kolektivnih pregovora, održanom u četvrtak, Faggian je najavio otkazima smanjiti masu plaća s 1,2 milijuna kuna bruto na oko 900 tisuća kuna. Time bi otkaz dobilo 40 radnika što je trećina ukupnog broja, dok će ostali dobiti plaće ispod svakog dostojanstva", rekla je Maša Jerin. Istaknula je da sindikat ne pristaje na takve uvjete iako Faggian o tome ne želi pregovarati jer kaže da novca u tvrtki nema.

Sindikat navodi da se iz plaća radnika uzima novac i podmiruju dugovi bivše tvrtke koje radnici nisu stvorili.

Ujedno je sindikat danas prozvao bivšu upravu na čelu sa Željkom Žmakom, za propast Glasa Istre i poslove koji nemaju veze s novinarstvom i nakladništvom, odnosno, za dug u iznosu većem od sto milijuna kuna kreditima u Hypo i Hrvatskoj poštanskoj banci, što je danas predmet istraga zbog kriminalnog poslovanja.

Stoga sindikat javno postavlja pitanje gdje su otišli silni milijuni kuna zbog kojih je Glas Istre d.o.o. prestao s poslovanjem, a radnicima u novoj tvrtki Glas Istre novine d.o.o. prijete otkazi.

"Tražimo da novac vrate oni koji su ga ukrali, a ne radnici, te da se utvrdi odgovornost onih koji su doveli u pitanje egzistenciju stotine obitelji radnika Glasa Istre, ali i ubili vjerodostojnost novina koje nikad nisu bile manje slobodne nego danas", zaključila je glavna sindikalna povjerenica u Glasu Istre Maša Jerin.

Vezane vijesti

Štrajk u Ini

Štrajk u Ini

U Ini nikad nije dosadno. Jedan je od predmeta na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu, Bruxelles zamjera Vladi što želi staviti ministre u Nadzorni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika