25.10.2010. / 08:25

Autor: Nacional.hr

Gospodarstvo u crnoj rupi: U Hrvatskoj ove godine dvostruko više stečajeva nego lani

U Hrvatskoj je više od 300.000 radnika ostalo bez posla zbog stečaja tvrtki. Predsjednik Odbora za financije i državni proračun Goran Marić smatra da stečajni upravitelji nisu učinili dovoljno

Jedan od rijetkih svijetlih primjera - PevecJedan od rijetkih svijetlih primjera - PevecSamo u prvoj polovini godine na trgovačke sudove stiglo je 500 zahtjeva za stečaj, što je više nego cijele 2009., a u ovom trenutku vodi se više od 700 stečajnih postupaka. Ne bi to bilo toliko strašno da praksa ne pokazuje da stečaj kod nas, za razliku od drugih zemalja, u većini slučajeva znači potpunu likvidaciju poduzeća.

Ali stečaj nije bauk, već normalna poslovna praksa, barem na Zapadu. U Hrvatskoj postoje samo dva zakonska okvira za otvaranje stečaja: prezaduženost i nesposobnost plaćanja.

"Svi stečajevi se otvaraju iz ovog drugog razloga, ali to samo po sebi znači sa zakašnjenjem. Stečaj ima priliku i ima cilj da zapravo oporavi subjekta. Naš zakon to trenutačno ne omogućava, rekao je stečajni odvjetnik Mićo Ljubenko", u razgovoru za HTV..

U Hrvatskoj je više od 300.000 radnika ostalo bez posla zbog stečaja tvrtki. Predsjednik Odbora za financije i državni proračun Goran Marić smatra da stečajni upravitelji nisu učinili dovoljno.

"Oni se nisu dovoljno iskazali na dovoljnoj razini, što je tražila njihova funkcija, njihova uloga. Vrlo često su se pretvarali u menadžere, rasprodavali su imovinu, a odugovlačili sa stečajnim procesom", rekao je Marić.

A jedan od rijetkih svijetlih primjera je Pevec, koji nije išao u likvidaciju, već je u dogovoru s bankama i vjerovnicima ponovno otvorio vrata, piše portal hrt.hr.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 25.10.10. 10:50

Od 92.god.sam rekao i iz tih razloga napustio svoju službu,da će ovakav sistem kojega Tuđman preko Pašalića uspostavlja,ubiti hrvatsku kravu i da će narod biti doveden pred gotov čin.18 godina poslje potpuno sam svjestan kolika je snaga Hrvatske nila na startu.I sve su uspjeli uništiti.To zaista treba moći.A njima je uspjelo.Svaka čast.Ovo su svjetski rekordi u uništenju vlastite države.I naroda..


registracija
11/1/10

fluid, 25.10.10. 10:53

Nije im bilo dosta da opljačkaju samo nas žive i punoljetne te radno sposobne.I djecu i unučad su nam zadužili obavezom vraćanja onoga što su oni pokrali.Pokoljenja njima njihova neka se zatru,što su takvu sudbinu svojem narodu namijenili!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika