Objavljeno u Nacionalu br. 780, 2010-10-26

Autor: Marko Biočina

Premijerkin glavni čovjek za investicije: Đuro Popijač postaje potpredsjednik Vlade

Imenovanje Popijača završni je čin u provedbi Vladinog Akcijskog plana za uklanjanje prepreka ulaganjima u Hrvatsku u sklopu kojeg je nedavno formiran poseban tim, nazvan Task force, koji bi trebao biti sastavljen od djelatnika raznih državnih institucija i koji bi trebao u kratkom razdoblju izazvati rast broja stranih investicija u Hrvatskoj

ĐURO POPIJAČ u kratkom se vremenu uspio afirmirati
kao jedan od najbližih
premijerkinih suradnika, iako je u Vladu ušao kao
nestranačka osobaĐURO POPIJAČ u kratkom se vremenu uspio afirmirati kao jedan od najbližih premijerkinih suradnika, iako je u Vladu ušao kao nestranačka osobaMinistar gospodarstva Đuro Popijač bit će imenovan novim potpredsjednikom Vlade za investicije. To je nova pozicija u Vladi, kojom premijerka Jadranka Kosor želi omogućiti da se u što kraćem razdoblju uklone brojne prepreke za ostvarenje velikih stranih ulaganja, ključnih za oporavak domaćeg gospodarstva. Iako je bilo više kandidata za taj položaj, prema Nacionalovim informacijama, premijerka se na kraju odlučila za Popijača, koji se u kratkom vremenu afirmirao kao jedan od njezinih najbližih suradnika.

S druge pak strane, radi se o problematici u koju je Popijač iznimno dobro upućen, još od vremena kad je bio glavni ravnatelja Hrvatske udruge poslodavaca. Preuzimanjem nove funkcije Popijač će dobiti mogućnost da izravno komunicira s velikim ulagačima zainteresiranim za investicije u Hrvatskoj i koristeći svoje široke ovlasti spriječi uobičajene zastoje u razvoju takvih projekata. Vrlo je bitno naglasiti kako će Popijač kao potpredsjednik Vlade formalno biti nadređen ministrima, pa bi mu ta funkcija trebala dati ovlasti da kordinira radom više ministarstava koja su u raznim apektima vezana uz procese realizacije stranih investicija.

Imenovanje Popijača završni je čin u provedbi Vladinog Akcijskog plana za uklanjanje prepreka ulaganjima u Hrvatsku u sklopu kojeg je nedavno formiran poseban tim, nazvan Task force, koji bi trebao biti sastavljen od djelatnika raznih državnih institucija i koji bi trebao u kratkom razdoblju izazvati rast broja stranih investicija u Hrvatskoj. Taj tim predvodit će Popijač, a zasad se ne zna hoće li zadržati i poziciju ministra gospodarstva ili će Vlada naći nekog novog kandidata za tu poziciju. S druge strane, čini se unaprijeđenje na novu poziciju dokaz činjenice da je Popijač stekao status najvažnijeg premijerkinog suradnika za ekonomsku problematiku, koji je donedavno držao ministar financija Ivan Šuker. Radi se o vrlo zanimljivom trendu s obzirom da se osim Popijača drugom važnom osobom od premijerkinog povjerenja u Vladi smatra ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka, koji je nestranačka osoba.

U takvom statusu je u Vladu ušao i Popijač i tek je nedavno pristupio HDZ-u, pa se čini kako premijerka ima više pocvjerenja u nestranačke ministre, nego u svoje dugogdišnje stranačke kolege.

Vezane vijesti

'U državi je sve stalo, ništa se ne radi'

'U državi je sve stalo, ništa se ne radi'

HDZ-ov saborski zastupnik i bivši ministar gospodarstva Đuro Popijač danas je sasvim očekivanim nazvao smanjenje prognoze za zaduživanje Hrvatske sa… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 26.10.10. 00:48

Ne donesete li "brzo provodive"i propise i zakone,ne ubrzate li rad referenata i ne izbacite li njihovu indolenciju,aroganciju i nerad,ne donesete li transparentnost pri pravima svih koji žele ulagati,a ne samo najjači,nećete ništa uspjeti.Cijelu upravu okrenuti naglavačke i ukinuti glupe,glupe i preglupe nepotrebne propise i zakone,spriječiti tako korupciju i mito na minimum,možda se nešto pokrene.Zemljišne knjige ukoliko ne sredite u roku od dvije godine,ode mast u propast.Škare-Ožbolt je dobro počela ali je Sanader otjera.Nije htjela slušati i eto ti vraga.


registracija
8/7/09

bankar, 26.10.10. 01:53

dobro se nalizo pizde


registracija
27/8/09

Lujo1, 26.10.10. 10:11

Ovom nesposobnom, neškolovanom, nekompetentnom lupeži koji u životu nije napravil ama baš niš opipljivo i korisno i je mesto u isto takvoj Vladi!!
Kad već nemre biti predsednik - i potpredsednik je dobro!
Fuuuuuj!


registracija
27/8/09

Lujo1, 26.10.10. 10:11

Ovom nesposobnom, neškolovanom, nekompetentnom lupeži koji u životu nije napravil ama baš niš opipljivo i korisno i je mesto u isto takvoj Vladi!!
Kad već nemre biti predsednik - i potpredsednik je dobro!
Fuuuuuj!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika