26.10.2010. / 15:58

Autor: Nacional.hr

Jadranka Kosor ne nosi torbicu od 15 tisuća kuna, nego samo krši zakon!?

Bit će zanimljivo vidjeti epilog ove pomalo smiješne, ali istovremeno i tragične situacije u kojoj se premijerka našla, što zahvaljujući svoj ljubavi prema torbicama, što zbog nespretnog demantija zbog kojeg bi ova 'mini-afera' mogla premijerki prouzročiti puno više neugodnosti nego što je planirala

Jadranka Kosor s 'fejk'(?) Prada Peekaboo torbomJadranka Kosor s 'fejk'(?) Prada Peekaboo torbomJadranka Kosor ipak navodno ne nosi Fendi Peekaboo torbicu koja vrijedi oko 15 tisuća kuna, ali ako je vjerovati njenoj glasnogovornici situacija oko obične torbice po hrvatsku bi premijerku mogla biti još gora.

Naime, zamjenica predstojnika Ureda predsjednice Vlade Republike Hrvatske Martina Banić za net.hr kazala je kako Jadranka Kosor ne nosi originalnu torbicu već da se radi o imitaciji. Takvom izjavom Banić je premijerku uvalila u još veći problem, jer dok je nošenje originalne torbice koja vrijedi više tisuća eura samo moralni problem premijerke koja se šepuri s takvim komadom dok većina građana jedva spaja kraj s krajem, nošenje imitacije za sobom povlači prekršajnu pa čak i kaznenu odgovornost Jadranke Kosor.

Zanimljivo kako je Banić, valjda uvidjevši svoju pogrešku, za tportal također demantirala da premijerka nosi ovu torbu te je kazala kako je 'riječ o znatno jeftinijoj torbi koja samo nalikuje na spomenuti model'.

Ako je premijerka oko ruke doista nosila 'fejk' Fendi torbu - što se sa sigurnošću jedino može potvrditi detaljnim pregledom iste - ona je automatski kršila Zakon o industrijskom dizajnu, ali i 285. članak Kaznenog zakona. U tom članku stoji da onaj 'tko protivno propisima o industrijskom vlasništvu povrijedi tuđi žig, model ili uzorak, oznaku podrijetla proizvoda ili koje drugo pravo industrijskog vlasništva osim izuma (članak 232.), kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine". Dakle, ako bi se primijenio ovaj članak koji bi se trebao primjenjivati na svakog ' tko neovlašteno izrađuje, uvozi, prenosi preko granične crte, nudi, stavlja u promet, skladišti ili rabi proizvod koji je predmet zaštite iz stavka 1. ovoga članka', premijerka je kazneno odgovorna za nošenje imitacije.

Osim toga u slučaju da je riječ o imitaciji radi se i o prekršaju 58. članka Zakona o industrijskom dizajnu u koje stoji da će se novčanom kaznom od 20.000,00 do 100.000,00 kuna kazniti za prekršaj pravna osoba koja izrađuje, nudi, stavlja na tržište (u promet), uvozi, izvozi ili koristi proizvod u kojem je sadržan tuđi industrijski dizajn ili na koji je primijenjen tuđi industrijski dizajn ili skladišti takav proizvod u navedene svrhe." Za ovaj prekršaj za fizičke je osobe predviđena kazna od 2.000,00 do 8.000,00 kuna.

Misteriozna 'Sanaderova crna torba' vrijedi 40 tisuća kuna

U istom zakonu predviđa se i uništenje same torbice jer kako piše 'proizvodi koji su nastali ili su pribavljeni izvršenjem prekršaja, kao i predmeti (alati i pribor) koji su pretežno upotrijebljeni u stvaranju proizvoda kojima se povređuje industrijski dizajn, oduzet će se i uništiti, bez obzira na to jesu li u vlasništvu počinitelja, o čemu konačnu odluku donosi sudbeno tijelo."

Bit će zanimljivo vidjeti epilog ove pomalo smiješne, ali istovremeno i tragične situacije u kojoj se premijerka našla, što zahvaljujući svoj ljubavi prema torbicama, što zbog nespretnog demantija zbog kojeg bi ova 'mini-afera' mogla premijerki prouzročiti puno više neugodnosti nego što je planirala.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

registracija
11/10/10

agaSovulj, 26.10.10. 16:47

Nacional, ostavite se ovakvog pisanja i ovakvih tema. Mozda i niste naklonjeni Premijerki, ali ako nemate nista bolje da joj prisijete, nemojte ni ovo - ispadate i smijesni a istovremeno i jadni.


registracija
30/3/09

radar, 26.10.10. 17:44

aga ne kenjaj kvake...

ova vijest bi u jednoj civiliziranoj i uređenoj zemlji bila vijest godine, al u moru naših sranja fejk torbica premijerke nije tolika bruka...

po meni nije problem ako kosta 15k, problem je sto je sad u pitanju laž o tome, a ako je stvarno fejk, onda je to žešća sramčina


registracija
26/11/09

abar, 26.10.10. 18:05

Ma ona je fejk od početka sa Tuđmanom pa do Sanadera a sada da se ne govori..jedino oteti stan nije fejk


registracija
11/10/10

agaSovulj, 26.10.10. 20:32

radar, ja sam zivio u nekoliko civiliziarnih zemalja, a ako si it ti, onda ces se slozit sa mnom: ni u jednoj se ozbiljni ljudi ili mediji ne bave time ko sto nosi ili oblaci. To su osobne stvari, i u to se ne dira. Ali se paznja obraca na to ko sto kaze ili uradi, i to trebaju biti mjerila. Nacional se ne bi trebao spustat na nivo zute stampe.


registracija
30/8/10

TonyP, 27.10.10. 01:51

nakon jogurt revolucija, bit ce Torbe-gate. Ne moramo se sramiti USA, s cime mozemo izazvati promjene u vladajucoj stranci!!?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika