27.10.2010. / 12:17

Autor: Deutsche Welle

Teror države, napadi, tužbe: Crna Gora u istom košu s Angolom i Nigerom po medijskim slobodama!

Nakon što su Reporteri bez granica objavili da se po medijskim slobodama Crna Gora nalazi tek na 104. mjestu u svijetu, zajedno s Angolom i Nigerom, u Podgorici su zavladali muk i nevjerica.

Čelnik Crne Gore Milo ĐukanovićČelnik Crne Gore Milo ĐukanovićCrnogorski dužnosnici naprosto ne žele vjerovati u izvještaj Reportera bez granica. U kabinetu premijera Mila Đukanovića smatraju da su ocjene o stanju medija u Crnoj Gori predimenzionirane, što je stav i odgovornog urednika prodržavnog dnevnika Pobjeda Srđana Kusovca. „Može li netko pomisliti da je u Crnoj Gori manje bilo kakve slobode nego na Kosovu i u Bosni i Hercegovini? U BiH u kojoj je situacija takva kakva jest? Ja mislim da svatko tko čita novine, tko gleda televiziju, to može shvatiti, da ne govorimo na Kosovu", kaže on i dodaje kako je i ovo jedno od onih čuda koje traje tri dana. "Proći će vrijeme, utvrdit će se i kako se došlo do tih podataka“, zaključuje urednik Pobjede.

13 milijuna eura za duševnu bol

Predstavnici novinarskih organizacija, međutim, tvrde da bi se crnogorska vlast morala zabrinuti zbog stalnog pada medijskih sloboda u toj zemlji.

Čelnik Novinarskog samoregulatornog tijela Mirsad Rastoder za DW kaže da je izvještaj Reportera bez granica snažan signal da se mora mijenjati odnos prema medijima i novinarima kako oni ne bi bili podređeni političkim i ekonomskim centrima moći. „Tu je ključ promjena: u oslobađanju navike da svi hoće medije i medijske slobode po svojoj mjeri. Da je drugačije, ne bi nam se dogodilo da, na primjer, vođa jedne političke grupacije nedavno, usred izborne euforije, pijeti uredniku lokalne televizije. Da ne nabrajam napade bahatosti prema novinarima i visoke novčane odštete za duševnu bol", kaže Rastoder.

Kada bi se samo uvažili tužbeni zahtjevi, uglavnom zbog "duševnog bola", prema dnevnicima „Vijesti" i „Dan", te tjedniku „Monitor", oni bi tužiteljima morali isplatiti čak 13 milijuna eura! Među onima koji tuže medije i novinare često su i najviši crnogorski dužnosnici.

Inače, poslednjih godina bilo je i fizičkih napada i prijetnji novinarima. Gotovo svi ti slučajevi ostali su nerasvijetljeni, uključujući i ubiojstvo glavnog urednika dnevnika „Dan" Duška Jovanovića.

Najviše krivi novinari?

Urednik u nezavisnom tjedniku „Monitor" Zoran Radulović kaže za DW da na prste jedne ruke možete izbrojati uistinu slobodne medije u Crnoj Gori. On dodaje da najveću odgovornost za takvo stanje, ipak, snose novinari. „Mi nemamo neka ekstremna ograničenja koja nas sprječavaju da radimo nego jednostavno, ako smo se spremni odreći patronata vlasti i novca koji taj patronat donosi, onda možemo raditi potpuno po vlastitoj savjesti", tvrdi on.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Đukanović se želi vratiti

Đukanović se želi vratiti

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) i nekadašnji crnogorski premijer Milo Đukanović ispituje teren u međunarodnim vodama za povratak na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika