27.10.2010. / 14:41

Autor: Hina

IEA: Daljnji rast cijena roba mogao bi ugroziti globalni oporavak

"Novi krug poticaja mogao bi podići cijene u nominalnom izrazu i ojačati inflaciju te zakočiti oporavak", upozorio je Lopez

Rast cijena roba mogao bi ugroziti oporavakRast cijena roba mogao bi ugroziti oporavakGlobalni gospodarski oporavak mogao bi znatnije usporiti ako se nastavi rast cijena roba nakon predstojećeg novog kruga labavljenja monetarne politike u SAD-u, čije se pojedinosti američka središnja banka sprema objaviti idući tjedan, upozorio je u srijedu dužnosnik Međunarodne agencije za energiju (IEA).

Eduardo Lopez, viši analitičar naftne potražnje, ustvrdio je kako učinci novog kruga monetarnih poticaja ostaju nejasni budući da još nisu uvedeni, no da u osnovi znače da se SAD sprema tiskati novac.

Najave novih poticaja oslabjele su dolar, pridonijevši jačanju cijena roba i nafte u proteklih najmanje mjesec dana.

"Ako se nastavi daljnji rast cijena roba, oporavak bi mogao biti zakočen", kazao je on na konferenciji u Singapuru, posvećenoj rafinerijskim aktivnostima.

"Novi krug poticaja mogao bi podići cijene u nominalnom izrazu i ojačati inflaciju te zakočiti oporavak", upozorio je Lopez.

Pojedinosti novog kruga popuštanja monetarne politike američki bi Fed trebao objaviti na zasjedanju od 2. do 3. studenoga a financijska tržišta brine eventualno prekomjerno slabljenje dolara u očekivanju novih poteza središnje banke.

Dužnosnik IEA-e nadalje je istaknuo i podijeljena stajališta u vezi potencijalno nedostatne ponude na globalnim tržištima nafte iduće godine.

"Prema našim prognozama odnosa ponude i potražnje, situacija se ne čini posebno napregnutom. No, neke banke nisu takvog mišljenja", tumači on.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika