28.10.2010. / 07:53

Autor: Hina

Ukrajina i Rusija o cijeni plina za zatvorenim vratima

Cijena ruskog plina za Ukrajinu spomenuta je u srijedu za posjeta ruskog premijera Vladimira Putina Kijevu, ali nije bilo službene izjave o tome pitanju dok je Ukrajina pokušala dogovoriti popust.

Vladimir Putin i Mika Azarov (Reuters)Vladimir Putin i Mika Azarov (Reuters)Cijena ruskog plina za Ukrajinu spomenuta je za posjeta ruskog premijera Vladimira Putina Kijevu, ali nije bilo službene izjave o tome pitanju dok je Ukrajina pokušala dogovoriti popust.

"Postignut je napredak. Rusija je prije odbijala razgovarati o opskrbi svojim plinom Ukrajine, o čemu sada ipak razgovara", rekao je glasnogovornik ukrajinske vlade Vitalij Lukianenko, prenosi AFP.

Ruski premijer Putin i ukrajinski premijer Mikola Azarov nisu to spomenuli u svojim kratkim izjavama novinarima nakon dugih pregovora. Dvojica političara nisu odgovarala na novinarska pitanja.

Prije Putinova dolaska Azarov je ponovio da Kijev želi revidirati sporazum o plinu tako da se snizi cijena ruskog plina od 248 dolara za 1000 prostornih metara u trećem tromjesječju 2010.

Azarov je rekao kako će "ruskim partnerima ponoviti da im ne odgovara sadašnji sporazum".

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič još se u travnju dogovorio o 30-postotnu sniženju cijene plina u zamjenu za još 25 godina ostanka ruske flote na jugu Ukrajine.

Ukrajinska vlada želi revidirati izračun cijene plina koji je u siječnju 2009. zaključila bivša premijerka Julija Timošenko.

Putin je u kolovozu ocijenio da je 30-postotno sniženje cijene plina "dostatno".

Europska unija pomno prati ukrajinsko-ruske odnose glede plina jer 80 posto dobava ruskog plina za Europu prelazi kroz Ukrajinu.

Europljanima je u početku siječnja 2009. na dva tjedna prekinut dovod plina zbog spora Kijeva i Moskve.

Za Putinova posjeta Ukrajina i Rusija su u srijedu potpisale sporazum o gradnji tvornice nuklearnog goriva u Ukrajini za reaktore tipa VVER-1000.

Tvornica bi mogla biti puštena u rad 2013. i mogla bi prerađivati do 400 tona uranija na godinu, po priopćenju ruskog poduzeća TVEL-a koje je potpisalo sporazum s ukrajinskom državnom tvrtkom "Nuklearno gorivo".

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika