28.10.2010. / 09:33

Autor: Nacional.hr

Nobilo otkriva: Rješavanje afere Brodosplit zaustavio je sam vrh HDZ-a

I u DORH-u potvrđuju da im je Nobilo dostavio informacije kako afera Brodosplit "ide visoko" te kako je novac iz splitskog škvera išao za financiranje kampanje HDZ-a

Anto NobiloAnto NobiloOdvjetnik Anto Nobilo u posljednje se vrijeme često pojavljuje u vezi sa najaktualnijim aferama koje potresaju Hrvatsku. No, ne kao osumnjičenik već kao odvjetnik osumnjičenih ili optuženih. I dok svojim izjavama podiže buru u javnosti, otkriva i kako je funkcionirao hrvatski politički vrh proteklih nekoliko godina.

Tako je otkrio kako je politika odlučila zaustaviti istragu u aferi Brodosplit koja je 2006. godine otkrila izvlačenje velikih količina novaca iz splitskog škvera. Kako piše Večernji list, Nobilo je tada bio branitelj prvoosumnjičenog u aferi, Drage Mačeka, a što se točno događalo u jesen 2006. otkrili su im i u Državnom odvjetništvu.

Nobilo ističe kako je u rujnu 2006. kao Mačekov odvjetnik otišao glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću i rekao mu kako je Maček spreman optužiti vrh HDZ-a za korupciju ukoliko bude uhićen. Dodaje kako je tada Bajić bio spreman ući u rizik gubitka vlastitog položaja kako bi razriješio aferu Brodosplit.

Ističe kako je računao da će informacija doći do vrha vladajuće stranke. Ne zna kako se stvar dalje odvijala, ali je rezultat bio jasan - policija se povukla i u istrazi oko Brodosplita Bajić je ostao sam.

Također, sud nije želio osumnjičenima za aferu Brodosplit čak ni odrediti pritvor a kamo li blokirati imovinu. Nobilov blef se isplatio.

I u DORH-u potvrđuju da im je Nobilo dostavio informacije kako afera Brodosplit "ide visoko" te kako je novac iz splitskog škvera išao za financiranje kampanje HDZ-a. Otkrio je i kako je za poslovanje s Brodosplitom posao trebalo dogovoriti s braćom Žužul, što je potencijalnog partnera stajalo oko 200 tisuća eura pologa i još 6 milijuna dolara za dobivanje ugovora.

U DORH-u ističu kako se Bajić već sljedeći dan sastao s Tomislavom Karamarkom, koji je tada bio na čelu SOA-e, Marijanom Benkom i šefom Uskoka Dinkom Cvitanom te je dogovoreno da će policija podnijeti kaznenu prijavu, a tužitelj tražiti pritvor Drage Mačeka. No, do toga nije došlo.

Istraga je na kraju otezana više od tri godine i završena tek prije nekoliko dana.

Vezane vijesti

Ne mogu goniti kriminalce

Ne mogu goniti kriminalce

Rad glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i svih zaposlenih ovog će tjedna opet biti pod povećalom Sabora, koji jednom godišnje analizira… Više

Komentari

registracija
5/3/10

starimudrac, 28.10.10. 10:00

jaco, javi seee!


registracija
30/8/10

TonyP, 28.10.10. 10:29

Sto je DORH radio? Zar ni to tjelo ne djeluje nezavisno? Ako je uistinu tako, sto se promjenilo od 1990? Pa tako nam je bilo za vrijeme Tita, sve je partija odlucivala!?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika


Notice: Undefined index: medium in /home/arhivanacional/public_html/library/Ncl/View/Helper/RegexpArticle.php on line 77

Notice: Undefined index: medium in /home/arhivanacional/public_html/library/Ncl/View/Helper/RegexpArticle.php on line 78