28.10.2010. / 10:21

Autor: Hina

Polako stiže pomoć za stradale od tsunamija, a povećava se broj mrtvih

Na indonezijske otoke pogođene u ponedjeljak snažnim tsunamijem, koji je, po sadašnjim podacima, usmrtio 311 osoba i sravnio sa zemljom čitava ribarska sela, počela je pristizati pomoć.

Radnici Crvenog križa počeli su distribuirati pomoć (Reuters)Radnici Crvenog križa počeli su distribuirati pomoć (Reuters)Na indonezijske otoke pogođene u ponedjeljak snažnim tsunamijem, koji je, po sadašnjim podacima, usmrtio 311 osoba i sravnio sa zemljom čitava ribarska sela, počela je pristizati pomoć.

Više od dva dana nakon katastrofe, spasioci i pomoć počeli su pristizati u najugroženije zone arhipelaga Mentawai, izoliranog otočja u Indijskom oceanu, u vodama ispred Sumatre.

Nada u pronalazak preživjelih među 379 osoba koje se smatra nestalima sve je manja, rekle su vlasti.

Brod s hranom, vodom i lijekovima iskrcao se u četvrtak ujutro u Sikakapu, na otoku Sj. Pagai, gdje su spasioci imali problema zbog loših cesta i komunikacija.

U luci je pružena njega stotinama stanovnika uglavnom zbog ozljeda izazvanih prolazom dvaju valova zaredom koji su prodrli do 600 metara unutar kopna.

Sofisticirani i skupi sustav uzbune postavljen je duž obale Sumatre nakon strašnog tsunamija u prosincu 2004. koji je usmrtio više od 220.000 osoba u nekoliko azijskih zemalja.

Više od 1000 km od Mentawaija, stanovništvo je odalo posljednju počast žrtvama erupcije vulkana Merapi, još jedne prirodne katastrofe koja je pogodila Indoneziju ovog tjedna.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika