28.10.2010. / 13:28

Autor: Hina , Nacional.hr

Istječe rok za Grke i Izraelce: Konstruktor ponovno u igri za crnogorski 'posao stoljeća'?

Grčko-izraelska tvrtka Aktor HCH zatražila je od crnogorske vlade da joj za dva mjeseca produlji rok za dostavljanje financijskih jamstava za izgradnju autoceste Bar-Boljari, koji ističe upravo u petak 29. listopada

Crnogorski čelnik Milo Đukanović i premijerka Jadranka Kosor; foto: arhivaCrnogorski čelnik Milo Đukanović i premijerka Jadranka Kosor; foto: arhivaKinesko-hrvatski konzorcij na čelu s bankom Exim, kineskim državnim građevinskim tvrtkama i hrvatskim Konstruktorom priprema novu ponudu za izgradnju ceste kroz Crnu Goru, objavio je u četvrtak crnogorski informacijski portal Analitika.

Financiranje izgradnje autoceste preuzela bi kineska banka Exim, tvrdi portal, koji prenosi izjave neimenovanih izvore iz Zagreba da bi posao imao podršku najužeg hrvatskog državnog vrha.

Poslu se ne bi protivila ni crnogorska vlada, tvrdi portal.

Grčko-izraelska tvrtka Aktor HCH zatražila je od crnogorske vlade da joj za dva mjeseca produlji rok za dostavljanje financijskih jamstava za izgradnju autoceste Bar-Boljari, koji ističe upravo u petak 29. listopada. Zahtjev za produljenjem roka tvrtka je objasnila još nezavršenim pregovorima s Europskom investicijsom bankom.

To je novinarima prije nekoliko dana priopćio crnogorski minister prometa i pomorstva Andrija Lompar, a podgorički mediji u četvrtak javljaju da bi se, u slučaju da Aktor HCH ne ispuni rigorozne uvjete, sadašnji tender trebao proglasiti završenim, odnosno neuspjelim.

U tom slučaju, kako bi se izbjeglo gubljenje vremena, crnogorski parlament mogao bi se izravno izjasniti o novim ponudama.

Crnogorska vlada, odnosno ministarstvo prometa, ne želi davati nikakve izjave prije isteka roka, odnosno prije nego što se sazna hoće li Grci na vrijeme uspjeti osigurati jamstva za početak gradnje. Crnogorski mediji neslužbeno su doznali da bi taj rok mogao biti produljen samo za mjesec dana.

Hoće li će Aktor moći osigurati novac za gradnju autoceste u dodatnom roku, ovisi o spremnosti Europske investicijske banke da financira njihov model projekta.

Aktor-HCH je za 63,5 kilometara dugu dionicu autoceste Đurmani-Mateševo ponudio cijenu od 1,575 milijardi eura, što je 50 posto crnogorskog bruto društvenog proizvoda.

Tvrtka je cijelo vrijeme uvjeravala predstavnike vladinog pregovaračkog tima da može da pronaći novac za predloženi projekt. Čak su njegovi predstavnici odbili učešče crnogorske vlade od 100 milijuna eura, napomenuvši da im taj novac nije potreban.

Sredinom ožujka, predsjednik crnogorske vlade Milo Đukanović izjavio je da je hrvatski konzorcij Konstruktor-IGH-Tehnika izgubio tzv. posao stoljeća koji se odnosi na izgradnju autoceste Bar-Boljare.

Đukanović je objasnio je da je hrvatski konzorcij imao na raspolaganju osam mjeseci da prikupi valjanu dokumentaciju, dok su ostali to učinili za šest mjeseci, te da je crnogorska vlada potom još produljila rok za dodatna dva mjeseca.

Hrvatski konzorcij nije prikupio bankovna jamstva za gotovo tri milijarde eura "težak" posao.

Nakon toga, crnogorska je vlada započela pregovore s Aktorom.

Vezane vijesti

Đukanović se želi vratiti

Đukanović se želi vratiti

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) i nekadašnji crnogorski premijer Milo Đukanović ispituje teren u međunarodnim vodama za povratak na… Više

Komentari

registracija
5/3/10

starimudrac, 28.10.10. 13:41

mi mi jedino možemo radit katamarane za šverc duhana preko jadrana.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 28.10.10. 13:48

Ma prestanite nas gnjaviti s tom crnogorskom cestom zaboga.Ima li ikakvih drugih vijesti?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika