28.10.2010. / 13:38

Autor: Hina

Neto dobit Janafa 91,4 milijuna kuna

Janaf je u prvih devet mjeseci prevezao 5,2 milijuna tona nafte što je 3,9 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, a za 1,8 posto više od plana

Ante MarkovAnte MarkovNeto dobit Jadranskog naftovoda (Janaf) u prvih devet mjeseci iznosila je 91,4 milijuna kuna što je 9,7 posto više od dobiti iz istog prošlogodišnjeg razdoblja, pokazuju podaci iz financijskog izvještaja Janafa objavljenog na web stranicama Zagrebačke burze.

Ukupni prihodi Janafa u prvih devet mjeseci ove godine iznosili su 344,5 milijuna kuna, što je 1,5 posto manje nego u isto razdoblje lani, ali je, napominju iz Janafa, više od plana i to za 9,5 posto.

Prihodi od osnovne djelatnosti Janafa u razdoblju siječanj-rujan u iznosu od 333,9 milijuna kuna na razini je ostvarenja iz prošle godine, a za 8,9 posto su veći u odnosu na planirane.

Po podacima iz izvješća, Janaf je u prvih devet mjeseci prevezao 5,2 milijuna tona nafte što je 3,9 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, a za 1,8 posto više od plana.

Manji obujam transporta rezultirao je smanjenjem prihoda od transporta nafte za 4,4 posto, ali u odnosu na plan prihodi od transporta nafte povećani su za 8,1 posto, što iz Janafa objašnjavaju višim prosječnim tečajem dolara u odnosu na planom procijenjeni tečaj.

Povećani su pak prihodi od skladištenja nafte i derivata i u devet mjeseci oni su iznosili 123 milijuna kuna što je udio od 36,8 posto u ukupnim prihodima od temeljne djelatnosti.

Iz Janafa pritom navode da su prihodi od skladištenja nafte povećani u odnosu na devet lanjskih mjeseci za 3,5 posto, većim dijelom kao rezultat povećanja skladišnih kapaciteta koje je zakupila HANDA. U odnosu na plan, povećanje prihoda od skladištenja nafte iznosi 10,3 posto i rezultat je povećanja obujma skladištenja nafte za stranog partnera.

Prihodi od skladištenja derivata povećani su na godišnjoj razini za 23,5 posto kao rezultat proširenja djelatnosti na nove kupce. U odnosu na plan, ti su prihodi porasli za 5,7 posto kao rezultat rasta tečaja eura u odnosu na pretpostavljeni tečaj te porasta obujma skladištenja.

Ukupni rashodi Janafa u prvih devet mjeseci iznosili su 230,2 milijuna kuna i smanjeni su na godišnjoj razini za 6,3 posto, a u odnosu na plan realno su smanjeni za 1,1 posto.

Poslovni rashodi u iznosu 224,4 milijuna kuna bili su za 2,6 posto manji od planiranih, a posljedica je to, kako se navodi, provedenih mjera racionalizacije poslovanja.

Janaf je u prvih devet mjeseci ove godine otplatio kreditne obveze prema Londonskom klubu u ukupnom iznosu 10,8 milijuna kuna i time su, napominju iz te tvrtke, kreditne obveze prema Londonskom klubu otplaćene u cijelosti.

U dugotrajnu materijalnu i nematerijalnu imovinu Janaf je u razdoblju siječanj-rujan ove godine uložio 125,8 milijuna kuna i to iz vlastitih financijskih sredstava, navodi se u izvješću.

Vezane vijesti

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Ministar financija Slavko Linić poručio je s radnog ručka u organizaciji Američke trgovinske komore u Hrvatskoj kako su ključ oporavka gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika