29.10.2010. / 11:00

Autor: Hina

Peking i dalje napada predsjednika Odbora za dodjelu Nobelove nagrade

Ni tri tjedna nakon objave komentara o izboru Liua, osuđenog u prosincu 2009. na jedanaestogodišnju zatvorsku kaznu jer je bio jedan od autora "Povelje 08", dokumenta kojim se traži demokratizacija Kine, Peking ne prestaje izražavati gnjev

Foto: ReutersFoto: ReutersArgumenti predsjednika Odbora za dodjelu Nobelove nagrade Thorbjoerna Jaglanda, koji se odnose na objašnjenje odluke o dodjeli Nobelove nagrade za mir disidentu Liuu Xiaobou "lažni" su i povezani su s njegovim "sustavom polovičnih vrijednosti", objavila je službena kineska agencija Xinhua.

Ni tri tjedna nakon objave komentara o izboru Liua, osuđenog u prosincu 2009. na jedanaestogodišnju zatvorsku kaznu jer je bio jedan od autora "Povelje 08", dokumenta kojim se traži demokratizacija Kine i kojim, zajedno s drugim kineskim disidentima traži slobodu govora i održavanje višestranačkih izbora u Kini, Peking ne prestaje izražavati gnjev.

Presuda Liuu "pitanje je isključivo kineskog pravosuđa, koje proizlazi iz pravosudnog suvereniteta Kine te ni u kojem slučaju nije povezano s pitanjem ljudskih prava", objavila je službena kineska novinska agencija. Xinhua je na taj način odgovorila na Jaglandov govor objavljen u New York Timesu, a u kojemu on tvrdi kako se odredbe i međunarodne norme, kada je riječ o ljudskih pravima, odnose na sve države te da je zadaća međunarodne zajednice zajamčiti da se one poštuju.

No Xinhua ističe kako pitanje prvenstva ljudskih prava nad državnim suverenitetom nije sadržano u Deklaraciji o ljudskim pravima iz 1948., optužujući Jaglanda da je deklaraciju "izobličio".

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika