29.10.2010. / 13:29

Autor: Hina

MMF: Tečaj dolara je previsok u odnosu na jen, euro i funtu

„Iako su razvijena gospodarstva općenito izbjegavala intervencije na tržištima valuta, neka su nedavno intervenirala kako bi ograničila naglo jačanje svojih valuta, što je pridonijelo spomenutim napetostima", ističe se u izvješću

MMF smatra da bi trebalo sniziti tečaj dolaraMMF smatra da bi trebalo sniziti tečaj dolaraMeđunarodni monetarni fond ustvrdio je u četvrtak da je tečaj dolara na tržištima valuta previsok dok su oni eura, jena i funte u skladu s temeljima.

„Realni efektivni tečajevi jena, eura i funte djeluju uglavnom usklađeno sa srednjoročnim temeljima dok je američki dolar snažniji od njih", objavio je MMF u izvješću sastavljenom za skupinu 20 najvećih razvijenih i gospodarstava u razvoju G20.

Nedavne intervencije vlada na tržištima valuta dodatno su pogoršale neravnoteže, potpirivši strahovanja od „valutnog rata" kojim se nastoji zaštititi izvoz u razdoblju oporavka svjetskog gospodarstva.

„Iako su razvijena gospodarstva općenito izbjegavala intervencije na tržištima valuta, neka su nedavno intervenirala kako bi ograničila naglo jačanje svojih valuta, što je pridonijelo spomenutim napetostima", ističe se u izvješću.

MMF je u izvješću ponovio i da tečaj kineskog juana smatra „osjetno preniskim".

Izvješće je pripremljeno za sastanak ministara financija i guvernera središnjih banaka članica G20 koji je 22. i 23. listopada održan u Južnoj Koreji u okviru priprema za summit zakazan sredinom studenog.

Tečaj dolara bio je u ovom tjednu relativno stabilan, nakon što je oštro oslabio u razdoblju od sredine rujna do sredine listopada slijedom očekivanja da će američka središnja banka Federal Reserve ponovno pokrenuti opsežne kupovine imovine kako bi de facto tiskanjem novca poduprla posustali oporavak gospodarstva.

Izvor napetosti među razvijenim i gospodarstvima u nastajanju neravnoteže su valutnih tečajeva, koje pak stvara veliki priljev kapitala u zemlje s visokim stopama rasta, pokretan željom ulagača da ostvare visoke prinose.

Ključna gospodarstva u nastajanju koja bilježe viškove u trgovinskoj bilanci, ponajprije ona u Aziji, reagirala su na taj priljev intervencijama na tržištima valuta kako bi povećala devizne rezerve i ograničila jačanje domaće valute, tumači MMF.

Te su mjere pridonijele „nastavljenim značanijim neravnotežama valutnih tečajeva u odnosu na temelje, pa je tako, primjerice, tečaj kineskog juana i dalje osjetno prenizak", ističe ta organizacija u izvješću.

Druga su pak gospodarstva u nastajanju, poput južnoafričkog i onih u Latinskoj Americi, dopustila osjetno jačanje tečajeva svojih valuta koji se sada čine previsokima, konstatira MMF.

Vezane vijesti

Međunarodni monetarni fond dolazi u Hrvatsku

Međunarodni monetarni fond dolazi u Hrvatsku

Zvati Međunarodni monetarni fond ili ne, pitanje je koje se opet aktualizira u stručnoj javnosti. Do danas od početka krize svakih nekoliko mjeseci… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika