29.10.2010. / 17:00

Autor: Hina

Slučaj Bankomat: Sljedeći tjedan odluka o obustavi postupka ili potvrdi optužnice

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u srijedu će odlučivati o osnovanosti optužbi u slučaju "Bankomat", u kojem USKOK bivše čelnike Hrvatske poštanske banke (HPB) Josipa Protegu, Ivana Sladonju i Marija Kirinića tereti da su na traženje povlaštenih klijenata odobravali višemilijunske rizične kredite.

Josip ProtegaJosip ProtegaOptužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u srijedu će odlučivati o osnovanosti optužbi u slučaju "Bankomat", u kojem USKOK bivše čelnike Hrvatske poštanske banke (HPB) Josipa Protegu, Ivana Sladonju i Marija Kirinića tereti da su na traženje povlaštenih klijenata odobravali višemilijunske rizične kredite.

Sjednica vijeća pod predsjedanjem sudca Ivana Turudića bit će zatvorena za javnost.

Optužno vijeće nakon saslušanja predstavnika USKOK-a, okrivljenika i njihovih branitelja odlučuje o dokaznim prijedlozima kao i o tome hoće li potvrditi optužnicu, obustaviti postupak ili ga vratiti u istragu, rekao je Hini Branko Šerić, odvjetnik Ivana Sladonje.

Potvrdi li vijeće optužnicu, predmet će poslati raspravnom vijeću, čiji predsjednik određuje datum održavanja pripremnog ročišta na kojem se određuje plan izvođenja dokaznih prijedloga, eventualno predlažu novi dokazi i određuje datum početka suđenja.

Bivšeg čelnika HPB-a Protegu i dvojicu njegovih bivših kolega Sladonju i Kirinića USKOK tereti da su od 2005. do 2009. na traženje sedmorice povlaštenih klijenata, koji su također okrivljeni, odobravali visoko rizične kredite vrijedne najmanje 254 milijuna kuna koji nisu vraćeni banci.

Okrivljeni Protega, Sladonja i Kirinić pritom su prikazivali poslovanje HPB-a uspješnim na način da nisu provodili rezerviranje za pokreće gubitaka rizičnih kreditnih plasmana.

Temeljem lažno prikazane dobiti samo sebi su isplatili menadžerske bonuse u iznosu od 26 milijuna kuna.

Protega je tako dobio 4,4 milijuna kuna, Sladonja 4,3 milijuna i Kirinić 4,5 milijuna kuna.

Jednog od sedmorice klijenata USKOK posebno tereti za pranje novca ishođenog od kredita.

Protega, Kirinić i Sladonja pušteni su iz istražnog zatvora krajem travnja. Kirinić i Sladonja u zatvoru u Remetincu bili su od kraja prošle, a Protega od početka ove godine.

Vezane vijesti

HPB u 2011. ostvarila neto dobit od 87,7 milijuna kuna

HPB u 2011. ostvarila neto dobit od 87,7 milijuna kuna

Prema nerevidiranim financijskim izvještajima za 2011. godinu neto dobit Hrvatske poštanske banke porasla je 72,6 posto u odnosu na godinu prije i… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 29.10.10. 17:49

HPB je trebala biti jedina hrvatska banka u 100% vlasništvu Hrvatske(šta god to značilo).Dakle trebala je steći povjerenje hrvatskih klijenata i navesti nas sve koji radimo sa bankama,da osvješćeni i domoljubni,počnemo ulagati i koristiti NAŠU banku.I šta se dogodilo?Ponovo kriminal i pljačka.Pa po čijem modelu molim vas lijepo?HDZ-ovskom naravno.I koja je perspektiva hrvatske banke?Ista kao i perspektiva države.Nikakva.Propast i uništenje.I sada pravosuđe treba odrezati kaznu i potvrditi vjerodostojnost kojom bi povratilo povjerenje i samih građana.No hoće li zaista biti tako?nevjerujem i skeptik sam do bola.Živi bili pa dočekali rezultate pravosudne pravičnosti.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika