Objavljeno u Nacionalu br. 781, 2010-11-02

Autor: Marko Biočina

Tajni plan kancelarke Merkel: Ulaskom Hrvatske dovršiti reforme u EU

Kako doznaje Nacional iz izvora u Bruxellesu, upravo bi pristupni ugovor koji će države članice EU-a potpisati s Hrvatskom mogao poslužiti i da bi bile uvedene i dogovorene promjene u Lisabonski sporazum

HRVATSKA PREMIJERKA
Jadranka Kosor uskoro
bi mogla dobiti mnogo
veću potporu njemačke
kancelarke za ulazak
Hrvatske u EU nego do sadaHRVATSKA PREMIJERKA Jadranka Kosor uskoro bi mogla dobiti mnogo veću potporu njemačke kancelarke za ulazak Hrvatske u EU nego do sadaNova pravila financijski odgovornog ponašanja vlada država Europske unije, koja su nakon dugog lobiranja njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja dogovorena prošlog tjedna, mogla bi se pokazati kao glavni adut Hrvatske u nastojanjima da postane članica Unije do kraja 2012. godine.

Kako doznaje Nacional iz izvora u Bruxellesu, upravo bi pristupni ugovor koji će države članice EU-a potpisati s Hrvatskom mogao poslužiti i da bi bile uvedene i dogovorene promjene u Lisabonski sporazum, temeljni dokument Europske unije u kojem je definirana podjela ovlasti između nacionalnih vlada i službenih institucija Europske unije. Naime, odlukom 27 čelnika europskih država, u budućnosti će biti uvedeni znatno oštriji mehanizmi kontrole, ali i kazne za države koje ne budu poštovale dogovorena pravila o maksimalnom proračunskom deficitu, s ciljem da se u budućnosti smanji mogućnost izbijanja velikih financijskih kriza, poput one koja je Europu zahvatila krajem 2008. godine. Ipak, da bi dogovorena pravila stupila na snagu, potrebno je mijenjati Lisabonski sporazum.

Problem je u tome što je, u slučaju da promjene Sporazuma obuhvaćaju znatnije promjene u podjeli ovlasti, novi prijedlog ugovora potrebno ratificirati putem referenduma u svakoj od država članica, a među političkim analitičarima postoji mišljenje kako bi gotovo sigurno Sporazum bio odbijen u nekoj od država članica, te da bi Europska unija opet, kao i 2006., završila u institucionalnoj krizi. Zbog toga se intenzivno razmatraju alternativna rješenja, a kao najrealnija se spominje mogućnost da se nova pravila uvedu kao dio pristupnog sporazuma koji će s Unijom potpisati Hrvatska.

Tako bi se izbjegao scenarij na temelju kojeg bi za formalno prihvaćanje izmjena Lisabonskog sporazuma bio potreban referendum, nego bi bila dovoljna ratifikacija u nacionalnim parlamentima. Na taj način mogle bi biti uvedene i znatno opsežnije promjene nego što bi to bilo moguće u uobičajenoj proceduri, a možda i prijedlog Njemačke o tome da se državama prekršiteljima pravila financijske odgovornosti privremeno oduzme pravo glasa u europskim institucijama. Taj prijedlog zasad je odbijen upravo zato što su europski čelnici ocijenili kako je neizvediv, te kako ne bi dobio podršku građana na referendumu. Ipak, možda bi mogao biti uveden kao dio hrvatskog pristupnog sporazuma, a može se pretpostaviti kako bi u tom slučaju Njemačka i Francuska i snažnije podupirale što skoriji ulazak Hrvatske u EU.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

registracija
19/10/10

lunar, 02.11.10. 09:40

.....podjela ovlasti između nacionalnih vlada i službenih institucija Europske unije. Naime, odlukom.......

NIšta to neznači za nas. Kad bude "šefica rekla tako" tako će i biti.
A ovlasti nacionalne vlade mogu si staviti "za šešir"


registracija
11/1/10

fluid, 02.11.10. 13:43

Premijerka može zaista,na vanjskom planu ostvariti sve u superlativu.No na unutarnjem će rezultati njene unutarnje politike,biti dužničko ropstvo za građane Hrvatske.Velika je to razlika gledajući ukupnost politike vlade kao parametar vani-unutra.Ocjena se ne dobiva samo na jednom segmentu,nego na oba!


registracija
11/1/10

fluid, 02.11.10. 13:58

Ako Evropa i ocjeni Kosoričinu politiku uspješnom i pozitivnom,vjerujem da to neće biti slučaj sa hrvatskim građanima.Ali,živi bili pa vidjeli.


registracija
27/8/09

Lujo1, 03.11.10. 10:04

U jednom od svojih tekstova iz 1975. Bruno Bušić piše: "... No kad se oslobodimo srpskog ropstva i stvorimo državu, vidjet ćete kako tek naši kradu. Svak nas je stoljećima krao i potkradao, a najteže će i najgore biti kad nas naši budu krali, te prodavali svjetskim jebivjetrima i makro lopovima. Navalit će na nas kao velike ptice grabljivice. Tada će biti najveće i nerješivo pitanje - kako nas tada spasiti od nas samih?!" - a kaj bume tek napravili ovim masonima iz EU?!
Kod nas se i tak nema kaj više krasti!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika